Çorum İskilip`e aittir.
* 2 kg. Osmancık pilavlık pirinç
* 1,5 kg kemiksiz. koyun eti
* 5 adet ince kıyılmış kuru soğan
* 1/2 kg tereyağ
* Tuz
* Karabiber
* 1 su bardağı normal su
* 14 su bardağı sıcak su
İskilip dolmasını yaparken pirinçleri tuzlu ılık su içinde ıslayın yarım saat bekletin,bekleyen pirinçleri bol su ile iyice yıkayın ve süzdürün, süzülen pirinci büyük bir tencere içinde 300 gr tereyağının içinde iyice kavurun tuzunu ve karabiberini ilave edin biraz daha kavurun üzerine bir su bardağı su koyun suyunu çekene kadar pişirin altını kapatın dinlemeye bırakın,başka bir tencerede etleri kalan tereyağında kavurun üzerine kıyılmış soğanları koyun yine soğanla birlikte kavurun, tuzunu ve karabiberini koyun kalan sıcak suyu koyun et kaynamaya başlayınca, tencerenin üzerine saç ayak veya çelik süzgeç yerleştirin bu aparatların üzerine temiz bir tepsi koyun,pişen pilavı temiz bir bez torbaya doldurun ve tepsiye yerleştirin tencerenin kapağını kapayın ve hamurla kenarlarını kapayın bir parmağınız girecek kadar hamurdan bir delik bırakın,( buhar çıkması için) 4 saat kısık ateşte pişirin,pişince altta pilav üstte etleri koyarak sıcak sıcak servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun..
NOT:
* Çorum yöresinde düğün ve özel davetlerde yapılan bir lezzettir.
* Dolma denmesine rağmen bir pilav çeşitidir.
* Düğünlerde büyük kazanlarda yapılıyor.
* Kazanlar 1 metre yüksekliğindedir.
* Pişirme sistemi düdüklü tencereye benziyor.
* Belkide düdüklü tencere burdan esinlenerek yapılmıştır.
* Ca pilavıda denmektedir.
* Ca özel dokunmuş sentetik olmayan çuvallara denir.
* Düğünlerde erkek ustalar tarafından yapılır.
* Ca torbalar (çuval) 50x70 cm. büyüklüğündedir.
* Yapılan dolma ile bütün köy doyar.
* Normal da iç yağ ile yapılırmış
* Pişen pilavın soğutulması gerekiyor.
* Etin üzerine konan pilav soğuk ve dinlenmiş olmalıdır.
* Köylerde yapılan dolma bir gece önce yapılır.
* Kısık odun ateşinde sabaha kadar pişer.
* Alta pişen etin buharı ile pirinçler pişiyor.
* Benim verdiğim tarif evde yapılacak tariftir.
* Servis yaparken lenger denilen tepsilerde yapılır.
* Lengerlerden 10-12 kişi yiyebilmektedir.
* Pirincin ılık su içinde bekletilmesi çok önemlidir.
* Pirincin 7 kez bol su ile yıkanmalıdır.
* Soğanlar karamelize derecesinde kavrulmalıdır.
* Yanında mutlaka sirke salatası veriliyor.
* Kastamonunun akçeltik pirinci de kullanılıyor.
* Köylerde kazan dualar ile açılırmış
AĞIR YÜKÜN ZAHMETİNİ KATIR BİLİRMİŞ
Tarsus’ta doğdum çocukluk, gençlik, olgunluk yıllarım Tarsus, Eskişehir, Trabzon, Çorum ve son durak olan Bursa'da geçti. Ailemde 3 nesil memur olmuş, 3 nesil de şehirler arası yolcukluklarda ve bütün şehirlerin arasında, bütün mutfakların, bütün kültürlerini öğrenerek geçirmiş hayatının büyük bölümünü. Ben emekli Fen Bilgisi ögretmeniyim, evli ve bir kız çocuk sahibiyim.
Salatalar, Ekmek çeşitleri ve yapımı, Kekler, Turşular, Dünya Mutfakları, Kreple Yapılan Yemekler, Pizzalar, Kutlamalar, Balık Takvimi, Mücver Tarifleri, İçeçekler, Gezilerim, Kuru Yufka ile Yapılan Börek ve Yemekler, Baklava Yufkası İle Yapılan Lezzetler, Tavuk Yemekleri, Osmanlı Mutfağı Yemekleri, Artan Yemekler Nasıl Değerlendirilir., Döndüm, Faydalı ve Tedavi Edici Gıdalar, ANA OCAĞI YEMEKLERİ
maltepe escort, kadıköy escort, anadolu yakası escort, ataşehir escort, pendik escort
Facebook : facebook.com/annemineli
Twitter : twitter.com/annemineli
Instagram : instagram.com/annemineli
Blogspot : annemineli.blogspot.com.tr
E-posta : zehrasener57@gmail.com
Tüm Hakları Saklıdır. Copyright © 2024 Annemineli
Sitemap | Tasarım : interbim.com