Hacı Makule Boşnak göçmenlerce Trakya’ya taşınmış, yörede çok sevilen şerbetli bir tatlıdır. Özel günler, bayramlar, cemiyetler için Boşnaklar’ın olmazsa olmaz tatlılarındandır. Hacı Makule adı, söyleyiş kolaylığı sebebiyle, iki kelimenin kaynaşmasıy
1 su bardağı erimiş tereyağ
1/2 çay bardağı ( 2 yemek k.) sıvıyağ
2 yemek k. şeker
2 yumurtanın sarısı
2 yemek k. yoğurt
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 çay kaşığı karbonat
Ustasından un ölçüsü
Ortadan ikiye ayrılmış ceviz ya da bütün fındık taneleri
Şerbeti :
4 bardak şeker
4,5 bardak su
yarım limonun suyu
Önce yakmadan eritilmiş tereyağını derince bir kaba alın.
Yumurta sarısı, sıvıyağ, şeker ve yoğurtu ekleyip bir çırpma teliyle güzelce çırpın.
Kabartma tozu, vanilya ve karbonat eklenmiş ununuzu eleyerek ekleyin.
4 bardak un kafi gelebiliyor yine de sizin gözlemleriniz önemli. Malzemenin kalitesi, ortam ısısı vb…bu ölçüyü değiştirebilir zira…
Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin.
Hamurunuzu bir örtü altında en az yarım saat dinlendirin.
Ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp oval şekiller verip hafif yassılayın.
Yağlanmış bir fırın tepsisine alıp, birkaç yerinden çatal veya kürdanla delikler açın.
Üstüne-ortasına yarıya bölünmüş bir ceviz ya da bütün fındık ekleyin.
Ağırdan pişmesini arzu ettiğimiz tatlımızı 160-180 derece gibi bir ısı aralığında ( fırınınızı siz tanıyorsunuz ) içlenerek pişmeye alın.
Üzeri koyuca bir kahve renge dönene kadar kontrollü olarak pişirin.
İlk sıcaklığı gittikten sonra soğuk şerbeti verin.
Birkaç saat şerbeti çektikten sonra tatlılarınızı tersyüz ederek birkaç saat de böyle şerbeti emdirin.
Yeniden tersyüz ettiğiniz tatlınızı o gün dinlenmeye alarak, ertesi gün servise alın.
Eğer ceviz yahut fındık içini üzerine bastırarak hamura yapıştırmış ve böyle pişirmişseniz üzerini ayrıca süslemenize gerek kalmaz. Yok eğer cevizi yada fındığı kırıklayarak hamura yedirmişseniz üzerini hindistancevizi-Antep fıstığı ile süsleyebilirsiniz.
Nefreti yaymak kolaydır, Ama sevgiyi yaymak zordur, Vicdansız olmak anlıktır, Ama yürekli olmak sonsuzdur. Gandhi
Tarsus’ta doğdum çocukluk, gençlik, olgunluk yıllarım Tarsus, Eskişehir, Trabzon, Çorum ve son durak olan Bursa'da geçti. Ailemde 3 nesil memur olmuş, 3 nesil de şehirler arası yolcukluklarda ve bütün şehirlerin arasında, bütün mutfakların, bütün kültürlerini öğrenerek geçirmiş hayatının büyük bölümünü. Ben emekli Fen Bilgisi ögretmeniyim, evli ve bir kız çocuk sahibiyim.
Salatalar, Ekmek çeşitleri ve yapımı, Kekler, Turşular, Dünya Mutfakları, Kreple Yapılan Yemekler, Pizzalar, Kutlamalar, Balık Takvimi, Mücver Tarifleri, İçeçekler, Gezilerim, Kuru Yufka ile Yapılan Börek ve Yemekler, Baklava Yufkası İle Yapılan Lezzetler, Tavuk Yemekleri, Osmanlı Mutfağı Yemekleri, Artan Yemekler Nasıl Değerlendirilir., Döndüm, Faydalı ve Tedavi Edici Gıdalar, ANA OCAĞI YEMEKLERİ
maltepe escort, kadıköy escort, anadolu yakası escort, ataşehir escort, pendik escort
Facebook : facebook.com/annemineli
Twitter : twitter.com/annemineli
Instagram : instagram.com/annemineli
Blogspot : annemineli.blogspot.com.tr
E-posta : zehrasener57@gmail.com
Tüm Hakları Saklıdır. Copyright © 2024 Annemineli
Sitemap | Tasarım : interbim.com