ANNEMİNELİ

en güzel yemekler annemin elinde başlar...

   

Mercimekli Ağzı Açıklar

Afyon Yöresi

Afyon Yöresi

Malzemeler

Hamuru İçin:
* 5-6 su bardağı beyaz un veya esmer un
* 1 çay kaşığı tuz
* 1 yemek kaşığı sirke
* Yeterince ılık su


İçine Sürmek İçin:
* 250 gr tereyağ veya margarin
* 2 yemek kaşığı ezilmiş haşhaş
* 1 su bardağı sıvı yağ veya zeytinyağı

İçi İçin

* 2 su bardağı geceden ıslanmış yeşil mercimek * 1 tane incecik yemeklik doğranmış kuru soğan * Tuz, karabiber

Üzeri İçin

* 1 yumurta sarısı ( istenilirse biraz sıvı yağla karıştırılabilir)

Yapılışı

Hamur malzemelerini genişçe bir kap içinde kulak memesi yumuşaklığında yoğurun, hamuru 20-25 dakika ıslak bez altında dinlendirin, dinlenen hamuru iki eşit parçaya ayırın, her parçayı yufkadan kalınca oklava ile açın, bu arada margarini eritin içine haşhaşı ve sıvı yağını ilave edin,yufkanın her tarafına bu yağlı haşhaştan iyice sürün, yufkayı zarf gibi katlayın her kata bu yağdan sürün,dikdörtgen şeklinde tabak kadar olunca bir tabağa koyun buzdolabında dilediğiniz kadar bekletin, diğer hamuru da aynı şekilde yapın,diğer tarafta hamur dinlenirken, mercimeği su dolu tencere koyun içine soğanı tuzu ve karabiberi koyun suyunu çekip mercimekler ezilene kadar pişirin.hamur dolaptan çıkarılır kare kare kesilir, her kare oklava ile açılır ortasına soğuyan harçtan bolca konur kenarları bükülerek şekil verilir üzerine yumurta sürülür, diğer hamurda aynı şekilde yapılır ve 180 derecede ısıtılmış yağlanmış tepside fırında kızarana kadar pişirilir.Sıcak sıcak servis yapın..
Afiyet Şeker Olsun..


NOT:
* Afyon bölgesinde çok yapılan bir börek çeşididir.
* Afyon ağzı açığı veya Afyon büzme böreği denir.
* Hamuru milföy hamuru gibi yapılıyor.
* İsteyen hazır milföy hamuru ile yapabilir.
* Bu hamura Nemse hamuru da denir.
* Hamuru buzdolabında 2-3 saat dinlendirmek tavsiye edilir.
* İsterseniz difriz de istediğiniz kadar bekletebilir,ihtiyaç sırasında kullanabilirsiniz.
* İç malzemesi olarak peynir, kıymalı, patatesli yapılabilir.
* Hamura haşhaş koymak daha katmerleşmesini sağlar.
* Hamuru açarken hep kenarlardan başlayarak açın.
* Bu malzemeden 10 kişilik börek çıkar.
* Fırın tepsisini ister yağlayın ister yağlı kağıt serin.

AT ADIMINA GÖRE DEĞİL, ADAMINA GÖRE YÜRÜR.

SON BAKILAN TARİFLER

Mercimekli Ağzı Açıklar

ZEHRA ANNE

 

Tarsus’ta doğdum çocukluk, gençlik, olgunluk yıllarım Tarsus, Eskişehir, Trabzon, Çorum ve son durak olan Bursa'da geçti. Ailemde 3 nesil memur olmuş, 3 nesil de şehirler arası yolcukluklarda ve bütün şehirlerin arasında, bütün mutfakların, bütün kültürlerini öğrenerek geçirmiş hayatının büyük bölümünü. Ben emekli Fen Bilgisi ögretmeniyim, evli ve bir kız çocuk sahibiyim.

İLETİŞİM

 

Facebook : facebook.com/annemineli

Twitter : twitter.com/annemineli

Instagram : instagram.com/annemineli

Blogspot : annemineli.blogspot.com.tr

 

E-posta : zehrasener57@gmail.com

Tüm Hakları Saklıdır. Copyright © 2018 Annemineli

Sitemap   |   Tasarım : interbim.com