Güney Doğu ve Akdeniz Bölgesi
* 750 gr marketlerde satılan çökelek veya yağsız lor
* 250 gr yağlı kaşar loru
* 2 çorba kaşığı kuru kekik
* İstediğiniz baharat çeşidi (kuru nane, karabiber, pul biber gibi)
* Tuz
Kurutmak İçin:
* Geniş bir tepsi
* Yağlı kağıt
* 1 tane tülbent (yazma)
Kurutma çökelek yapmak için öncelikle malzemelerin seçimi çok önemli,malzemenin tamamını geniş çukur bir kap içinde iyice yoğurun, yoğrulan hamur kıvamındaki malzemeden istediğiniz büyüklükte koparın geniş bir tepsiye yağlı kağıt yayın), üzerine kopardığınız hamuru yuvarlak yuvarlak yapın ve dizin üzerini tülbent ile örtün güneşe koyun kurusun, kuruduktan sonra istediğiniz şekilde servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun..
NOT:
* Çökelek doğuda ve güneyde kışın tüketilen kahvaltılık bir lezzettir.
* Çökelek insanların yokluktan var ettiği bir yiyecektir.
* Çökeleği ister kuru kuru ister yağ içine doğrayarak tüketebilirsiniz.
* İsteyen top halinde iken kavanozlara doldurun üzerini zeytinyağ ile doldurarak saklayın.
* Çökelek kurutularak saklanırsa aslına daha uygundur.
* Kurutulduktan sonra serin yerlerde saklayın.
* Marketlerde dondurucu bölümümde kurutmadan streçlere sararak saklıyorlar.
* İsteyen baharat koymadan beyaz çökelek olarak saklıyor.
* Kuruyan beyaz çökeleği haşlanmış makarnalara ufalayarak tüketiyorlar.
* Baharat miktarları size kalmıştır.
* Bazı yörelerde farklı baharatlar konulmaktadır.
* Güneyde ve doğuda çökelek denilen yağsız peynirler mevcuttur.
* Bazı yörelerde çökeleğe ekşimik denir.
* Bazı yörelerde Sürk denir.
* İsteyen kuru yan çökeleği domates,yeşil biber , maydanoz,taze nane ve zeytinyağ ile salatası yapabilir.
* Üzerini mutlaka kuruturken tülbentle kapatın.
* Benim çok sevdiğim bir lezzettir.
ESKİSİ OLMAYANIN YENİSİ OLMAZ.
Tarsus’ta doğdum çocukluk, gençlik, olgunluk yıllarım Tarsus, Eskişehir, Trabzon, Çorum ve son durak olan Bursa'da geçti. Ailemde 3 nesil memur olmuş, 3 nesil de şehirler arası yolcukluklarda ve bütün şehirlerin arasında, bütün mutfakların, bütün kültürlerini öğrenerek geçirmiş hayatının büyük bölümünü. Ben emekli Fen Bilgisi ögretmeniyim, evli ve bir kız çocuk sahibiyim.
Salatalar, Ekmek çeşitleri ve yapımı, Kekler, Turşular, Dünya Mutfakları, Kreple Yapılan Yemekler, Pizzalar, Kutlamalar, Balık Takvimi, Mücver Tarifleri, İçeçekler, Gezilerim, Kuru Yufka ile Yapılan Börek ve Yemekler, Baklava Yufkası İle Yapılan Lezzetler, Tavuk Yemekleri, Osmanlı Mutfağı Yemekleri, Artan Yemekler Nasıl Değerlendirilir., Döndüm, Faydalı ve Tedavi Edici Gıdalar, ANA OCAĞI YEMEKLERİ
maltepe escort, kadıköy escort, anadolu yakası escort, ataşehir escort, pendik escort
Facebook : facebook.com/annemineli
Twitter : twitter.com/annemineli
Instagram : instagram.com/annemineli
Blogspot : annemineli.blogspot.com.tr
E-posta : zehrasener57@gmail.com
Tüm Hakları Saklıdır. Copyright © 2024 Annemineli
Sitemap | Tasarım : interbim.com