ANNEMİNELİ

en güzel yemekler annemin elinde başlar...

   

Hoşmerim Tatlısı

Balıkesir Yöresi

Balıkesir Yöresi

Malzemeler

* 1 su bardağı yağlı tuzsuz taze peynir (tuzsuz dil peyniri)
* 1 yumurtanın sarısı
* 1 çay bardağı irmik
* 1 çay bardağı un
* 1_1,5 su bardağı kadar toz şeker
* 1 çay kaşığı kabartma tozu


veya;
* 1 su bardağı irmik
* 50 g tereyağ (1/4 paket margarin)
* 1,5 su bardağı şeker
* 1 su bardağı süt
* 1 su bardağı su
* Yarım su bardağı rendelenmiş dil peyniri veya tuzsuz yağlı peynir

Yapılışı

Tuzsuz peyniri tencereye koyun, İçine bir çay kaşığı kabartma tozunu ilave edin,, 1 yumurta sarısınıda çırparak ilave edin, hafif ateşte karıştıra karıştıra yağı çıkıp bal rengi sarısına gelene kadar bir saat pişirin. Kıvama gelmiş olan peynire 1 çay bardağı irmiği , unu, toz şekeri ilave edin, şeker eriyip yağ salana kadar bir süre karıştırın. İsterseniz renk için bir miktar safran koyabilirsiniz.Soğuduktan sonra badem, fıstık, fındık veya ceviz ile süsleyebilirsiniz.
Afiyet Şeker Olsun..


veya;

Yapılışı: Yağı eritin irmiği ekleyin altın sarısı bir renk alana dek kavurun, Ayrı bir tencerede şekeri, sütü ve suyu kaynatın,. bu şerbeti altın sarısı renk alan irmiklerin üzerine dökün. Dil peynirini rendeleyerek tatlının içine ilave edin. Peynirler eriyene dek pişirin. Höşmerimi ateşten indirin, üzerini süsleyerek servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun....



NOT:
*Hoşmerim,Balıkesir,Kocaeli,Eskişehir,Konya,Kayseri,Isparta,Çankırı, Karabük'te çok yapılan bir tatlıdır, her yörede farklı şekillerde yapılmaktadır.
* En çokta Balıkesir'in Havran ilçesine mal olmuştur.
* Ben iki şekilde yapılış sundum, genelde Balıkesir yöresine uygundur.
* Ballısı, Kaymaklısı,Fıstıklısı, Sadesi yapılmaktadır.
*Anadolu yörüklerinden günümüze gelen bir tatlıdır.
* Hoşmerim yaparken en önemli püf noktası kavurmadır.
*Üzerini istediğiniz malzeme ile süsleyebilirsiniz.
* Ben ilk tarifi kullanıyorum.
* Peynirin mutlaka tuzsuz ve yağlı olması gerekir.
* İrmik seçerken biraz kalın olmasına dikkat edin.
* Tereyağ yerine margarinde kullanabilirsiniz, ben tereyağ tercih ediyorum.

DÜĞÜN EL İLE, HARMAN YEL İLE OLUR

SON BAKILAN TARİFLER

Hoşmerim Tatlısı

ZEHRA ANNE

 

Tarsus’ta doğdum çocukluk, gençlik, olgunluk yıllarım Tarsus, Eskişehir, Trabzon, Çorum ve son durak olan Bursa'da geçti. Ailemde 3 nesil memur olmuş, 3 nesil de şehirler arası yolcukluklarda ve bütün şehirlerin arasında, bütün mutfakların, bütün kültürlerini öğrenerek geçirmiş hayatının büyük bölümünü. Ben emekli Fen Bilgisi ögretmeniyim, evli ve bir kız çocuk sahibiyim.

İLETİŞİM

 

Facebook : facebook.com/annemineli

Twitter : twitter.com/annemineli

Instagram : instagram.com/annemineli

Blogspot : annemineli.blogspot.com.tr

 

E-posta : zehrasener57@gmail.com

Tüm Hakları Saklıdır. Copyright © 2019 Annemineli

Sitemap   |   Tasarım : interbim.com