ANNEMİNELİ

en güzel yemekler annemin elinde başlar...

   

Türk Kahvesi Yapmanın Püfleri

Türk kahvesi her zaman önemlidir.

Türk kahvesi her zaman önemlidir.

Yapılışı

Pişti hemen gelin...
Pişti buyurun... Gönlüm sohbet istiyor.....
Türk kahvesi denilince arkadaşlarımın akıllarına hemen ben gelirim. Çay içmem, günde 3 tane kahve içerim.
Kahvem güzel olmalı, okkalı az şekerli ve köpüklü olmalıdır. Herkesin yaptığı kahveyi beğenmem ve her yerde kahve içmem, kahve içmenin bir adabı vardır. Kahvenin köpüğü, endamı derken kahve mutfağımızın bir kültürüdür. Kahve suyun içinde değiştiği gibi suyun rengini de değiştirir ve ortaya çok güzel bir tat çıkarır. Kahve bir içimlik, yavaş yavaş tadı çıkarılan bir lezzettir. Diyeceğim odur ki ben tam bir kahve tiryakisiyimdir.Kahve pişirirken ben bu kurallara uyarım
* Kahve içmek sanattır.
* Kahve, sade, az şekerli ve şekerli olarak adlandırılır.
* Kahve, taze ve iyi çekilmiş olmalıdır.
* Kahve bakır cezvede, yavaş ateşte 15-20 dk.da pişirilmelidir.
* Toz şeker kullanılmalıdır.
* Fincanla ölçerek su konulmalıdır.
* Mümkün oldukça az kişiye kahve yapılmalıdır. Hatta kişi başına ayrı ayrı kahve yapılması daha uygundur.
* Her fincan için 2 çay kaşığı kahve ve arzuya göre şeker konulmalıdır.
* Cezvede kuru kahve ve toz şeker önce kaşık yardımıyla bir güzel karıştırılır.
* Kahve ilk başta karıştırılır bir daha karıştırılmaz.

* Kahve soğuk suya konulduktan sonra ateşe konulur.
* Kahve kabarmaya başlarken kaşık yardımıyla ilk köpük fincanlara taksim edilir.
* Ocak üzerinde tamamen kabarması beklenir.
* Kabarınca fincanların yarısına kadar kahve dökülür.
* Cezvenin tekrar ocakta iyice kaynaması beklenir ve taşmaya başlayınca fincanlar doldurulur.
* Yanında bardakla su ve lokum veya çikolata ikram edilir.
* İçilen su, ağzı kahveye hazırlar. Bazılarına göre önce su içilir veya daha sonra üstüne su içilirmiş. Ben su önce içilmeli derim.
* Eski yıllarda kahvenin yanında nane likörü ikram edilirdi.
* Bazı cafelerde kahve şekeri denilen çikolata drajeleri ile servis ediliyor.
* Kahve dostluktur, arkadaştır, zevktir, kültürdür.
* Kahve, dudaklara, fincana bir öpücük kondurur gibi uzatılarak içilir

* Kahve'yi Bursa'da Koza Han'da içmeye bayılırım.


Kahve ile ilgili güzel sözler:
* Tiryakinin keyfini kim tazeler; taze elden taze pişmiş kahve tazeler.
* Kahve karınca yürüyemez, iğne batmaz olmalıdır.
* Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır.
* Bir fincan kahvenin hatırını sayanlar asi de olsa, saki de olsa mert adamlardır.
* Misafir kahveni al kendini evde say, bunu saymam yine gel.
* Gönül ne kahve ister ne kahvehane, gönül sohbet ister kahve bahane.
* Kahve şeytan kadar kara, cehennem kadar sıcak, cennet kadar güzel, aşk kadar tatlı olmalıdır.
* Uyku yorgansız, kahve dumansız olmaz.

HER FAZİLETİN KIYMETİ, SAHİBİNE TAHMİL ETTİĞİ KÜLFETİN DERECESİ İLE ÖLÇÜLÜR.

SON BAKILAN TARİFLER

Türk Kahvesi Yapmanın Püfleri

ZEHRA ANNE

 

Tarsus’ta doğdum çocukluk, gençlik, olgunluk yıllarım Tarsus, Eskişehir, Trabzon, Çorum ve son durak olan Bursa'da geçti. Ailemde 3 nesil memur olmuş, 3 nesil de şehirler arası yolcukluklarda ve bütün şehirlerin arasında, bütün mutfakların, bütün kültürlerini öğrenerek geçirmiş hayatının büyük bölümünü. Ben emekli Fen Bilgisi ögretmeniyim, evli ve bir kız çocuk sahibiyim.

İLETİŞİM

 

Facebook : facebook.com/annemineli

Twitter : twitter.com/annemineli

Instagram : instagram.com/annemineli

Blogspot : annemineli.blogspot.com.tr

 

E-posta : zehrasener57@gmail.com

Tüm Hakları Saklıdır. Copyright © 2019 Annemineli

Sitemap   |   Tasarım : interbim.com