ANNEMİNELİ

en güzel yemekler annemin elinde başlar...

   

Hamsi Pişirmenin Püfleri

Hamsi pişirmek emek ister.

Hamsi pişirmek emek ister.

Yapılışı

Hamsi zamanı geldi, hamsi pişirirken ve alırken nelere dikkat etmeliyiz.

* Öncelikle hamsi alırken taze ve Karadeniz hamsisi olmasına dikkat edin.
* Hamsiler diri ve canlı görünümünde olmalıdır.
* Solungaçları pembemsi, kırmızıya yakın olmalıdır.
* Gözleri canlı görünmelidir.
* Hamsinin temizlenmesi aşamasından sonra hamsiyi nasıl tüketeceğine karar vermelisiniz.
* Hamsiyi mümkünse aldıktan sonra hemen tüketin.
* Hamsiyi derin dondurucuya koyacaksanız yıkamadan ve ayıklamadan koyun.
* Ben hamsiyi sadece hamsili pilav yapmak için dondurucuya koyuyorum.
* Dondurucudan çıkmış hamsiyi pek sevmiyorum.
* Hamsiyi tüketmeden önce isterseniz 1-2 saat çeşitli soslarda bekletebilirsiniz.
* Izgara,kızartma ve buğulama yapmadan önce sosta bekletilen hamsi daha lezzetli olur.
* Naturel lezzet tercih edenler sosta bekletmeden pişirin.
* Sosu yaparken bol soğan,sarımsak,tuz,pul biber,zeytinyağı, limon,defne yaprağı,biberi, nar ekşisini
karıştırarak sos yapıyorum.
* Hamsiyi kızartacaksanız kızartacağınız yağın çok kızgın olmalıdır.
* Hamsileri kızgın yağa attıktan sonra ısıyı biraz azaltabilirsiniz.
* Hamsiyi una bulamadan kızartmayın.
* Kızaran hamsileri kağıt havlu üzerinde fazla yağını alın.
* Balıklar sıcak sıcak servis edilmelidir.
* Kızartacağınız unu mutlaka eleyerek kullanın.
* Tuzunuzu kızartma ununa ekleyin.
* Ben genellikle beyaz un yerine mısır unu kullanırım.
* Bir poşet içinde karıştırarak hamsileri una bularım.
* İsteyen kese kağıdı içine unla karıştırabilir.
* Hamsilerin çok fazla ununu çırparak azaltın.
* Fazla un kızartma yağınızı yakar, kızaran hamsinin lezzetini bozar.
* Kızartma yaparken zeytinyağı kullanmak daha lezzet katar.
* Hamsiyi yıkadıktan sonra süzgeçte iyice suyunu süzdürün.
* Fazla sulu kalan hamsilerin lezzeti bozulur.
* Hamsilerin suyunu kağıt havlu ile alabilirsiniz.
* Hamsiler süzülürken içine defne yaprağı koyabilirsiniz.
* Soslu balık kullanacaksınız sostan çıkarın ve iyice çırpın.
* Hamsiden çok çeşitli yemekler yapmak mümkündür.
* Hamsi kızartması,ızgarası, buğulaması,pilakisi,pilavı, mücveri,köftesi ,tuzlaması,tavası gibi..
* Hamsiyi açık havada veya balkonlarda yaparsanız eviniz kokmaz.
* Elinizden hamsi kokusu çıkarmak için elinizi limonla ovun.
* Karadeniz yöresinde hamsiyi tava şeklinde az yağda ters yüz kızartılır.
* Hamsinin her türlü şekilde tüketmek güzel olur.
* İsteyen fırında az yağda kızartabilir.
* Başka balıklar için aynı yöntemleri kullanabilirsiniz.
* Hamsiyi iyi kızartırsanız kılçıkları ile tüketebilirsiniz.
* Hamsi çok besleyici çok lezzetli bir küçük balıktır.
* Ekim başından Nisan sonuna kadar tüketilebilir.
* Hamsi üzerine bir çok fıkra,türkü ve mani vardır.
* Hamsi Karadeniz'in en özel balığıdır.

ALÇAK EŞEK BİNMEYE, ÖKSÜZ ÇOCUK DÖVMEYE KOLAYDIR.

SON BAKILAN TARİFLER

Hamsi Pişirmenin Püfleri

ZEHRA ANNE

 

Tarsus’ta doğdum çocukluk, gençlik, olgunluk yıllarım Tarsus, Eskişehir, Trabzon, Çorum ve son durak olan Bursa'da geçti. Ailemde 3 nesil memur olmuş, 3 nesil de şehirler arası yolcukluklarda ve bütün şehirlerin arasında, bütün mutfakların, bütün kültürlerini öğrenerek geçirmiş hayatının büyük bölümünü. Ben emekli Fen Bilgisi ögretmeniyim, evli ve bir kız çocuk sahibiyim.

İLETİŞİM

 

Facebook : facebook.com/annemineli

Twitter : twitter.com/annemineli

Instagram : instagram.com/annemineli

Blogspot : annemineli.blogspot.com.tr

 

E-posta : zehrasener57@gmail.com

Tüm Hakları Saklıdır. Copyright © 2019 Annemineli

Sitemap   |   Tasarım : interbim.com