Trakya mutfağının sevilen turşularından bir diğeri de sirkeli cin biberi turşusudur. Sarksı biberi olarak yetiştirilen ve halk arasında acı tadıyla “cin biberi” adıyla bilinen biberler tercih edilir.
1 kg cin biberi
1 lt sirke ( tercihen üzüm veya elma )
1 yemek kaşığı tuz
6-7 diş sarımsak
Dereotu, defne yaprağı veya asma yaprağı ( tercihen )
Biberlerinizin çürüksüz diri olanlarını güzelce yıkayıp, bir kağıt havluyla kurutun.
Bir kürdan yardımıyla biberlerinize farklı yerlerinden 2-3 delik açın. Bunu yaparken biberleri fazla zedelememeye özen gözterin.
Biberlerinizi bir cam kavanoza sıkıca dizerken kat aralarına sarımsak dişleri ekleyin.
Arzuya göre aroma vermesi için kat aralarına dereotu veya defne yaprakları koyabilirsiniz. Eğer ki asma yaprağı kullanacaksanız kavanozun en üst katına kapak gibi kapatarak değerlendirin.
Sirkenize 1 litreye 1 yemek kaşığı nisbetinde tuz ilave edip karıştırın.
Sirkeleri biberlerin üzerine çıkacak nisbette ekleyin.
Biberlerin üste çıkmaması için arzuya göre en üste bir ağırlık koyabilirsiniz.
Turşunuzu olgunlaşması için serin gölge bir yere alın. Taşmaması için altına bir tabak-tepsi vb…koyabilirsiniz.
Köpüklenme yaparsa köpükleri ara ara uzaklaştırıp, yine sıkıca kapatın.
Biberlerin rengi dönmeye başlayınca sirkeli cin biberi turşunuz temeye hazır hale gelmiştir. NOT:rakya mutfağının sevilen turşularından bir diğeri de sirkeli cin biberi turşusudur. Sarksı biberi olarak yetiştirilen ve halk arasında acı tadıyla “cin biberi” adıyla bilinen biberler tercih edilir. Bu biberler küçükçedir. Yapıları ince veya hafif tombulca olabilirler. Saksılarda süs biberi formunda yetiştirildikleri için yeşil, sarı, kırmızı, mor gibi değişik renklerde olabilirler. Tarif oldukça basit bir tariftir. 15-20 gün gibi bir sürede yemeye hazır hale gelen turşuyu, biberlerinin renklerinin sirke ortamında değişmesiyle ayırt ederiz. Bu sebeple daha yeşil renkli biberlerden hazırlamak tercih edilebilir ki, olgunlaşma sırasındaki renk değişimi daha iyi gözlemlenebilsin. Yine de tercih size kalmış…
Tarif sirke ortamında biberlerin turşu olgunluğuna gelmesi kadar basit görülebilir. Yine de gözlem gerektirir. Öte yandan turşuya aroma vermek için çeşitli alternatifler denenebilir. Örneğin; biber katmanlarının arasına dereotu, defne yaprakları yahut kavanozun en üstüne birkaç kaç asma yaprağı kapatmak turşunuza değişik bir aroma katacaktır. Burada sizin tercihleriniz öne çıkacaktır.
Keşke insanlar düşündükleri şeyleri dosdoğru söyleselerdi. Ne çok can sıkıntısından kurtulurlardı.” Virginia Woolf
Tarsus’ta doğdum çocukluk, gençlik, olgunluk yıllarım Tarsus, Eskişehir, Trabzon, Çorum ve son durak olan Bursa'da geçti. Ailemde 3 nesil memur olmuş, 3 nesil de şehirler arası yolcukluklarda ve bütün şehirlerin arasında, bütün mutfakların, bütün kültürlerini öğrenerek geçirmiş hayatının büyük bölümünü. Ben emekli Fen Bilgisi ögretmeniyim, evli ve bir kız çocuk sahibiyim.
Salatalar, Ekmek çeşitleri ve yapımı, Kekler, Turşular, Dünya Mutfakları, Kreple Yapılan Yemekler, Pizzalar, Kutlamalar, Balık Takvimi, Mücver Tarifleri, İçeçekler, Gezilerim, Kuru Yufka ile Yapılan Börek ve Yemekler, Baklava Yufkası İle Yapılan Lezzetler, Tavuk Yemekleri, Osmanlı Mutfağı Yemekleri, Artan Yemekler Nasıl Değerlendirilir., Döndüm, Faydalı ve Tedavi Edici Gıdalar, ANA OCAĞI YEMEKLERİ
maltepe escort, kadıköy escort, anadolu yakası escort, ataşehir escort, pendik escort
Facebook : facebook.com/annemineli
Twitter : twitter.com/annemineli
Instagram : instagram.com/annemineli
Blogspot : annemineli.blogspot.com.tr
E-posta : zehrasener57@gmail.com
Tüm Hakları Saklıdır. Copyright © 2024 Annemineli
Sitemap | Tasarım : interbim.com