Edirne yöre mutfağının kendi dokunuşlarını barındıran Pürdele, genel manada bir çeşit yumurta dolması olarak değerlendirilebilir.
7-8 haşlanmış yumurta
1 Çay bardağı sıvıyağ
1 Çorba kaşığı tereyağ
1 Yemek kaşığı çubrik otu ( Çubritsa )
2-3 Tatlı kaşığı kırmızı toz biber
1 Orta boy soğan
1,5 Su bardağı su
Yumurtaları katı olacak şekilde haşlayın
Soyduğunuz yumurtaları ortasından enlemesine kesin.
Sarılarını çıkartıp kenara alın.
Bir tavaya yarım çay bardağı sıvıyağ alıp yumurta sarılarını ekleyin.
Çubrik otu ve bir fiske tuzu ilave edip, çatalla ezin.
Birkaç dakika tüm malzemeyi tavada çevirip lezzetleri birbirine harmanlayın.
Not : Yumurtaların yağda kızaracak şekilde kalmasına müsaade etmeyin. Sadece malzemeler yağla özleşip bir parça ısınsın yeterlidir.
Yumurtaların hepsinin sığacağı genişlikte ve bir parça derince bir siniyi kenarda hazır edin.
Yarıya kestiğiniz yumurta beyazlarının içini, aromalandırılmış yumurta sarılarıyla doldurup kaşığın tersiyle düzleştirip sıkılaştırın.
Doldurduğunuz taraf altta, yumurtanın bombeli beyaz kısmı üstte olacak şekilde siniye yan yana dizin.
Not : Sininizi ( sunum kabınızı ) yumurtaların bir parça yanyana sıkışık durabileceği büyüklükte seçin ki üzeri için sosunu verdiğinizde yumurtalarınız sosta yüzer hale gelip içleri boşalmasın.
Yemeklik doğradığınız soğanları tereyağında pembeleşmeye alın.
Soğanlara kırmızı toz biberi ( arzuya göre salça, pul biber, kekik-nane gibi diğer baharatlarla kendi sosunuzu zenginleştirebilirsiniz ) ekleyip bir parça toz biberi yağda yakın.
Yavaşça suyu ekleyip tuzunu ayarlayın ve bir-iki taşım tıkırdayacak kadar kaynatın.
Hazırladığınız sosu siniye dizdiğiniz yumurtaların üzerine gezdirip servise alın. NOT:Edirne yöre mutfağının kendi dokunuşlarını barındıran Pürdele, genel manada bir çeşit yumurta dolması olarak değerlendirilebilir. Daha çok köy mutfağı kimlikli bu tarif yörenin Meriç Nehri kıyısındaki yerleşimlerinde, Batı Trakya ve Rodop göçmenlerinin yoğun yaşadığı kesimlerinde ( Uzunköprü, Meriç, İpsala köyleri ile hatta daha içerilerdeki Pehlivanköy gibi yakın yerleşimlerde ) kendine has aromalandırma ve sunum özellikleriyle, yukarıda bahsettiğimiz genel manadaki yumurta dolması tariflerinden ayrışır. Edirne merkeze bağlı Karakasım Köyü’nde yapıldığı haliyle sayfalarımıza taşıdığımız bu tarife, bu civardaki yerleşimlerde yumurta kapama da denmektedir.
Baharatlardan biri olan çubrik otu ( çubritsa ), aroması yüksek bir çeşit kekik türüdür. Bu türünü bulamayanlar dağ kekiği yahut nane kullanabilirler. Üzerinin sosu aroma ve renk verici temel malzeme kırımızı tatlı toz biberdir. Pembeleştirilen soğanlar toz biberle aromalndırılıp bir parça suyla açılır ve doldurulan yumurtaların üzerine gezdirilir. Bu sos arzuya göre pul biber, nane-kekik yahut salça gibi malzemelerle zenginleştirilebilir.
Öğrenmek, akıntıya karşı yüzmek gibidir iIerIeyemediğiniz taktirde geriIersiniz. Çin sözü
Tarsus’ta doğdum çocukluk, gençlik, olgunluk yıllarım Tarsus, Eskişehir, Trabzon, Çorum ve son durak olan Bursa'da geçti. Ailemde 3 nesil memur olmuş, 3 nesil de şehirler arası yolcukluklarda ve bütün şehirlerin arasında, bütün mutfakların, bütün kültürlerini öğrenerek geçirmiş hayatının büyük bölümünü. Ben emekli Fen Bilgisi ögretmeniyim, evli ve bir kız çocuk sahibiyim.
Salatalar, Ekmek çeşitleri ve yapımı, Kekler, Turşular, Dünya Mutfakları, Kreple Yapılan Yemekler, Pizzalar, Kutlamalar, Balık Takvimi, Mücver Tarifleri, İçeçekler, Gezilerim, Kuru Yufka ile Yapılan Börek ve Yemekler, Baklava Yufkası İle Yapılan Lezzetler, Tavuk Yemekleri, Osmanlı Mutfağı Yemekleri, Artan Yemekler Nasıl Değerlendirilir., Döndüm, Faydalı ve Tedavi Edici Gıdalar, ANA OCAĞI YEMEKLERİ
maltepe escort, kadıköy escort, anadolu yakası escort, ataşehir escort, pendik escort
Facebook : facebook.com/annemineli
Twitter : twitter.com/annemineli
Instagram : instagram.com/annemineli
Blogspot : annemineli.blogspot.com.tr
E-posta : zehrasener57@gmail.com
Tüm Hakları Saklıdır. Copyright © 2024 Annemineli
Sitemap | Tasarım : interbim.com