ANNEMİNELİ

en güzel yemekler annemin elinde başlar...

   

Ekmek nasıl tüketiliyor.

EKMEĞİNİZİ NASIL TÜKETİYORSUNUZ? TAM TAHIL NEDİR?

22 May 2017, Pazartesi

Sofralarımızın vazgeçilmezi olan ekmek günümüzde çeşit çeşit karşımıza çıkar oldu.Market ya da fırınların ekmek reyonlarına yanaştığınız anda tahıllısı,kepeklisi,mısır unlusu,ay çekirdeklisi,zeytinlisi,cevizlisi,mısırunlusu,çavdarlısı derken mis gibi kokuları ile sizi büyülüyor,al beni al beni diyerek aklınızı çeliyorlar.O anda görüntüsüne bakıp gözümüzün beğendiği canımızın çektiğini tercih etsek de aslında ne tükettiğimizi hangisinin bizim için daha faydalı olduğunu bilmemizde yarar var diye düşünüyorum.Ne dersiniz?

Tahıllar üç kısımdan oluşur:

Lif açısından zengin dış kabuk (kepek) : Lifler, B vitamini, mineraller, protein ve doğal olarak oluşan sağlığa yararlı bitkisel maddeler içerir.

Ortadaki nişastalı ısım (endosperm) : Orta tabaka - en büyük kısım - bitkinin ana enerji deposudur. Karbonhidratlar, proteinler, az miktarda B vitamini içerir.

Oldukça zengin iç kısım (tohum/ruşeym) : Tahılın en küçük parçası olmasına rağmen tohumda birçok yararlı madde bulunur: Önemli yağlar, mineraller, B vitaminleri, E vitamini gibi. Ruşem tahılın çok küçük bir kısmını oluşturur, 1 ton tahıldan 1 kilogram kadar ruşeym çıkar.

Tam tahıllar tahılın bu üç faydalı kısmını da içerir.

Rafine tahıl nedir?

Tahıl işlendiğinde yani rafine hale geldiğinde kepek ve tohum kısımları gider. Geriye yalnız enerji veren endosperm kısmı kalır. Bu birçok yararlı maddenin kaybı demektir. Rafine gıdalar genellikle beyaz renktedir. Daha yumuşaktırlar. Piyasada tüketilen beyaz ekmek ve pirinç en yaygın tüketilen rafine tahıllardır. Marketlerde satılan yulaf ezmesi de yine aynı şekilde üretilmiş rafine tahıldır. 

Rafine tahıllarla ilgili tek sıkıntı da bu değildir. Bu tahılların glisemik indeksi yüksektir. Yani kan şekerinin çok hızlı bir şekilde yükselip düşmesine neden olurlar. Eğer genetik yatkınlık da varsa, bu durum ileride insülin direnci ve şeker hastalığına zemin hazırlar.

Rafine tahıllar, lif açısından çok fakirdir. Bu durum sindirim sistemini çok olumsuz etkiler, kabızlığa yol açabilir.

 

ZEHRA ANNE

 

Tarsus’ta doğdum çocukluk, gençlik, olgunluk yıllarım Tarsus, Eskişehir, Trabzon, Çorum ve son durak olan Bursa'da geçti. Ailemde 3 nesil memur olmuş, 3 nesil de şehirler arası yolcukluklarda ve bütün şehirlerin arasında, bütün mutfakların, bütün kültürlerini öğrenerek geçirmiş hayatının büyük bölümünü. Ben emekli Fen Bilgisi ögretmeniyim, evli ve bir kız çocuk sahibiyim.

İLETİŞİM

 

Facebook : facebook.com/annemineli

Twitter : twitter.com/annemineli

Instagram : instagram.com/annemineli

Blogspot : annemineli.blogspot.com.tr

 

E-posta : zehrasener57@gmail.com

Tüm Hakları Saklıdır. Copyright © 2018 Annemineli

Sitemap   |   Tasarım : interbim.com