16 Mar 2017, Perşembe
Filiya – Fliya ( Flija ) kendine has hazırlama yöntemi ile kimlikli bir Arnavut sini böreğidir. Ülkemizde Arnavut göçmenlerin gelenekleri çerçevesinde yaşatmaya çalıştıkları bu böreğin yapımı oldukça meşakatlidir. Bu sebeple özel günlerde, zaman ayırmanın sorun olmadığı hafta sonu mesirelerinde yapılır. Sürekli kontrol edilemesi gerektiği için birkaç kişi birlikte yaptıkları taktirde daha başarılı sonuçlar elde edilir.
Arnavut göçmenlerin yoğun yaşadığı Türkiye’deki çeşitli şehirlerde, o derin köklere özlem duyularak yapılan Fliya böreği; pek tabiki hatırı sayılır Arnavut göçmene ev sahipliği yapan Trakya mutfağında da karşımıza çıkmaktadır. Örneğin; bu tarif Kırklareli’nin Pınarhisar ilçesine bağlı Cevizköy’den derlenmiştir. Hazırlanış yönteminden sebep “kaşık böreği”, “parçalı börek” isimleriyle de ifade edildiğine rastlıyoruz.
Odun ateşi üzerinde hazırlanması esas olan Filiya için üzerine Trakya’da ismine “çerepene”denilen kapak örtülen bir sini kullanılır. Kapak çengelli uzunca bir demir çubuk ya da kapağa geçirilmiş bir zincirle kaldırılır. Filiya harcı pişirilecek sini sacayağının üzerine oturtulur. Filiya harcı kat kat dökülür ve her kat ayrı ayrı pişirilir. Pişirme esnasında sininin üzerini kapatan bir kapak örtülür. Bu kapağın üzeri de küllendirilmiş odun koru ile doldurularak Filiya’nın alttan ve üstten pişmesi sağlanır. Pişmesi hazırlanan katmanlara göre en az 3 saat sürebilmektedir.
Tarsus’ta doğdum çocukluk, gençlik, olgunluk yıllarım Tarsus, Eskişehir, Trabzon, Çorum ve son durak olan Bursa'da geçti. Ailemde 3 nesil memur olmuş, 3 nesil de şehirler arası yolcukluklarda ve bütün şehirlerin arasında, bütün mutfakların, bütün kültürlerini öğrenerek geçirmiş hayatının büyük bölümünü. Ben emekli Fen Bilgisi ögretmeniyim, evli ve bir kız çocuk sahibiyim.
Salatalar, Ekmek çeşitleri ve yapımı, Kekler, Turşular, Dünya Mutfakları, Kreple Yapılan Yemekler, Pizzalar, Kutlamalar, Balık Takvimi, Mücver Tarifleri, İçeçekler, Gezilerim, Kuru Yufka ile Yapılan Börek ve Yemekler, Baklava Yufkası İle Yapılan Lezzetler, Tavuk Yemekleri, Osmanlı Mutfağı Yemekleri, Artan Yemekler Nasıl Değerlendirilir., Döndüm, Faydalı ve Tedavi Edici Gıdalar, ANA OCAĞI YEMEKLERİ
maltepe escort, kadıköy escort, anadolu yakası escort, ataşehir escort, pendik escort
Facebook : facebook.com/annemineli
Twitter : twitter.com/annemineli
Instagram : instagram.com/annemineli
Blogspot : annemineli.blogspot.com.tr
E-posta : zehrasener57@gmail.com
Tüm Hakları Saklıdır. Copyright © 2024 Annemineli
Sitemap | Tasarım : interbim.com