ANNEMİNELİ

en güzel yemekler annemin elinde başlar...

   

Aşurenin Tarihi

TARİHİ İNSANLIK KADAR ESKİ OLAN TATLI

14 Mar 2017, Salı

Aşure, sevgi ikramıdır. Aşure geleneği , paylaşmanın, dayanışmanın, birlikteliğin ve sevginin ifadesi, bolluk ve bereketin simgesidir. 

Aşure Günü hicri yılın ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu günüdür. İslam kültüründe önemli bir yeri ve kıymeti olan bir gündür. Bu günde pazarlarda hareketlilik göze çarpmaktadır. Buğday en çok talep edilen tahıl bitkisi. Nohut, mısır, pirinç, ceviz, kuru üzüm, kuru kaysılar da raflardaki yerini almış bulunuyor. Asırlardır eski gelenek devam ediyor. Ocaklarda Aşure kaynatılıyor. İslam göre aşure tatlısı için para harcamak büyük sevap. Yapılışı zahmetli, tadı mükkemel. Aşurenin içinde onlarca ayrı malzeme vardır, hem ortak bir lezzet yaratırlar hem de kendi farklılıklarını muhafaza ederler, asimile olmazlar.

“Aşara” – “On, onuncu”

İnsanlık kadar eski olan tatlının önemi ve tarihi hakkında Murat Paşa camii vaizi Süleyman Baki ile konuştuk. Hocamıza göre Aşure Günü islam kültüründe önemli bir günü teşkil etmektedir. “Asure geleneği, asırlardır bir geçmişe sahip, rivayete göre Nuh aleyhiselam gemisi ve ona inananlanrla tufandan kurtulduktan sonra ve gemi karaya oturduktan sonra, gemide kalan yiyecekleri bir araya toplayıp bir yemek pişirdikleri söylenir. Buna da aşure adı verilmiş” şeklinde konuşan Süleyman hoca, Aşurenin kelime itibari ile arapça bir kelime olduğunu, “on”, onuncu manasına geldiğini vurguladı. “Aşure içinde birçok maddeyi, birçok tahılı, birçok bitkiyi birleştiriyor. Dolayısyla bizde şuna inanıyoruz, aşure üzerinden müslümanlar, hristiyanlar, katolikler, ortodokslar, aşure gibi bir araya gelip toplanmamız lazım, aynı tasın içinde, aynı kazanın içinde, dünyayı bir kazan olarak düşünürsek, adetta dünya bir aşure kazanı gibi olması gerekiyor. Hep birlikte güzel bir hayat yaşamak, ağıza tatlı bir lezzet verebilmek, aşure onu simgeliyor” diye konuştu.Çok dersin alınması gerekiyor

Аşure yemeğine sevgi ve insanlık yemeği demek mümkündür. Komşu, eş, dostla paylaşılıyor. Birkaç yıldır Bursa Büyükşehir Belediyesi, Ensar Derneği ve Çair belediyesi bu geleneği yaşatmak adına Üsküp’te ortaklaşa haşure dağıttıklarını belirtten Süleyman Baki, “Aslında aşureden çok ders alınması lazım. Sonuçta bu dünya hepimizin, beraber yaşıyoruz, birlikte yaşıyoruz. Başka bir dünyamız yok. Bir allah inanıyoruz, odur bizi yaratan, dolayısıyla güzel bir harmoni olursa, herkez kendi özelliğini koruyarak, muhafaza ederek birlikte yaşamız gerekiyor. Hangi dine mensup olduğumuzu fark etmeden” dedi. Geleneksel olarak Muharrem ayında kaynatılan aşure, içinde bulunduğumuz kış aylarında enerji veriyor, vücut direncini artırıyor. En az 15 farklı besinin karışımı ile hazırlanan, içinde çok önemli kaynakları barındıran aşurede kuru baklagil ve tahıl grubu ürünler yer aldığı için bitkisel protein içeriyor. Dolayısıyla Muharrem ayı, sağlık ayı olarak da bilinmektedir.

Malzemeler:

1 kg.aşurelik  buğday –
2 su b.nohut
2 su b.kuru fasulye
500 gr.kuru kayısı
2 portakal kabuğu
3 elma
2.5 su b.kuru üzüm
7 su b.toz şeker
5 çorba k.pirinç
2 su b.süt
yarım çay b.gülsuy
1 limon kabuğu rendesi
su

Üzeri için:

Nar

Ceviz

Fındık
Kuş üzümü
Tarçın
İncir
Dolmalık fıstık

Yapılışı:

Bir süre kaynadıktan sonra doğranmış kuru kayısıları ve portakal kabuğunu da ekleyin. Tekrar bir süre kaynattıktan sonra yarı kıvamda pişirilmiş pirinci de suyu ile beraber ekleyin. Dibinin tutmaması için sürekli karıştırmaya dikkat edin. Kaynayan aşureye doğranmış elma ve suda bekletilmiş kuru üzümü de ilave edin. Suyun kıvamını daha sonra ayarlamak üzere bir kısmını ekleyin. Ardından gül suyunu ve sütü ekleyin. Bir süre kaynattıktan sonra şekerini ekleyin. Eğer az şekerli olmasını istiyorsanız miktarını azaltabilirsiniz.

En son kıvamını bağlamak için nişastayı sulandırarak azar azar aşureye ekleyip karıştırın. Biraz bir kaba alarak soğutup kıvamını kontrol edin. Eğer buğdayınız kaliteli ise ve iyi kaynattıysanız nişastaya gerek kalmamaktadır.

Pişen aşureyi kaplara paylaştırıp ilk sıcaklığı çıktıktan sonra nar, ceviz,fındık,kuş üzümü tarçın, incir ve dolmalık fıstık fıstık ile süsleyip komşularınıza dağıtabilirsiniz.

Hüsamettin Gina

ZEHRA ANNE

 

Tarsus’ta doğdum çocukluk, gençlik, olgunluk yıllarım Tarsus, Eskişehir, Trabzon, Çorum ve son durak olan Bursa'da geçti. Ailemde 3 nesil memur olmuş, 3 nesil de şehirler arası yolcukluklarda ve bütün şehirlerin arasında, bütün mutfakların, bütün kültürlerini öğrenerek geçirmiş hayatının büyük bölümünü. Ben emekli Fen Bilgisi ögretmeniyim, evli ve bir kız çocuk sahibiyim.

Tüm Hakları Saklıdır. Copyright © 2024 Annemineli

Sitemap   |   Tasarım : interbim.com

مواقع مراهنات ギャンブル مواقع مراهنات مواقع مراهنات çocuk bornozu karimi sikme yeter artik ala gavat ettin beni смотреть порно онлайн benim adım serkan karimi satiyorum adim serkan kizimi genel evde pazarliyorum karim ve kizim yarrak arsizi var mi doyuran skypten yazsin dede max win alana kizimi hediye ediyorum anami marketing ekipleri sikiyor yardim edin yarragim kalkmiyor biri karimi doyursun anami fetocular gotten sikiyo yardim edin المواقع المثيرة betting phishing phishing canlı porno siteleri - bilgilerle.net eskort phishing children sex porn video tape bahis phishing ቁማር ምጽዋት bahis phishing anami fetocular gotten sikiyo yardim edin المواقع المثيرة betting phishing phishing canlı porno siteleri - avetec.org eskort phishing children sex porn video tape bahis phishing ቁማር ምጽዋት bahis phishing anami fetocular gotten sikiyo yardim edin المواقع المثيرة betting phishing phishing canlı porno siteleri - ibrshop.com eskort phishing children sex porn video tape bahis phishing ቁማር ምጽዋት bahis phishing anami fetocular gotten sikiyo yardim edin المواقع المثيرة betting phishing phishing canlı porno siteleri - marketinfutbol.club eskort phishing children sex porn video tape bahis phishing ቁማር ምጽዋት bahis phishing anami fetocular gotten sikiyo yardim edin المواقع المثيرة betting phishing phishing canlı porno siteleri - ocianews.com eskort phishing children sex porn video tape bahis phishing ቁማር ምጽዋት bahis phishing