14 Mar 2017, Salı
Çörek otunu bu kadar değerli kılan şey, tabii ki içerdiği vitamin ve minerallerdir. İnsan sağlığına şaşırtıcı şekilde sağladığı katkı ve hastalıkların tedavisinde ilaç olarak kullanılan çok zengin ve güçlü vitamin ve mineraller şu şekildedir;
Çörek Otu aynı şekilde çok zengin bir vitamin kaynağıdır; Vitamin olarak A, H, C, B1, B2 ve B6 içerir. Mineral olarak ise; selenyum, çinko, magnezyum içeren çörek otunun içerdiği en önemli bileşim ise thymol türevidir.
Aktif madde olarak thymoquinon, uçucu olmayan yağlar ve nigellon içeren çörek otu bunların yanı sıra, palmitik asit, linoelik asit, oleic asit, sodyum, potasyum, kalsiyum, çinko, demir ,magnezyum, bakır, fosfor ve selenyum, A vitamini, B vitamini ve C vitamini içerir.
Thymoquinone, çörek otunun önemli bir bileşeni olarak, birçok hastalık için şifa kaynağıdır. Bronşit, alerji, artrite, astım, romatizma gibi hastalıkların şiddetini azaltıcı, kan şekeri düşürücü ve ürik asit azaltıcı etki sağlar.
Çörek otunu bu kadar değerli kılan şey, tabii ki içerdiği vitamin ve minerallerdir. İnsan sağlığına şaşırtıcı şekilde sağladığı katkı ve hastalıkların tedavisinde ilaç olarak kullanılan çok zengin ve güçlü vitamin ve mineraller şu şekildedir;
Çörek Otu aynı şekilde çok zengin bir vitamin kaynağıdır; Vitamin olarak A, H, C, B1, B2 ve B6 içerir. Mineral olarak ise; selenyum, çinko, magnezyum içeren çörek otunun içerdiği en önemli bileşim ise thymol türevidir.
Aktif madde olarak thymoquinon, uçucu olmayan yağlar ve nigellon içeren çörek otu bunların yanı sıra, palmitik asit, linoelik asit, oleic asit, sodyum, potasyum, kalsiyum, çinko, demir ,magnezyum, bakır, fosfor ve selenyum, A vitamini, B vitamini ve C vitamini içerir.
Thymoquinone, çörek otunun önemli bir bileşeni olarak, birçok hastalık için şifa kaynağıdır. Bronşit, alerji, artrite, astım, romatizma gibi hastalıkların şiddetini azaltıcı, kan şekeri düşürücü ve ürik asit azaltıcı etki sağlar.
Çörek otunda ortalama %38 karbonhidrat, %35 çeşitli yağlar, %21 albümin bulunmaktadır. Geriye kalan %6’lık gibi bir kısım ise, birbirinden farklı yüze yakın maddeden oluşur.Çörek otunun kapsül halinde sabah ve akşam 2 kere yemekten 1 veya 2 saat önce alın eğer, mide de ülser var ise yemekten 2 saat sonra alın.
Yüksek Tansiyon: Fundamentals of Clinical Pharmacology (Klinik Farmakolojisi’nin Temelleri) adlı dergide yayınlanan labaratuvar araştırmaları sonucu göstermektedir ki, çörek otu yüksek tansiyonu düşürme noktasında önemli bir fonksiyon üstlenmektedir. Yüksek tansiyon sorunu yaşayanlar 0.6 mg miktarda çörek otu alarak tansiyonlarının düşmesini sağlayabilir bu aynı zamanda idrarın sökülmesine yardımcı olur.
Boğaz Ağrısı: Çörek otu bademcik ve boğaz iltihaplarına da iyi gelmektedir.
Radyasyon Hasarı: Çörek otunun içerdiği thymoquinone bileşeninin radyasyon yüzünden hasar gören beyin dokularını koruduğu kısa bir süre önce yapılan bilimsel deneylerle ortaya konulmuştur. Araştırmacılar elde ettikleri sonuçlara dayanarak radyasyona bağlı nitrozatif strese karşı çörek otu ‘‘açık bir koruma sağlamaktadır’’ açıklamasını yapmışlardır.
Morfin Bağımlılığı ve Toksisite Önleme: Ancient Science of Life derginde yayınlanan araştırma sonuçlarında çörek otunun morfin zehirlenmesini ve bağımlılık endeksiyonunu azalttığı ortaya konulmuştur. Bazı araştırmacılar , madde bağımlığına derman olabileceğini idda etmekteler.
Kimyasal Silahlara Karşı Korunma: İran İslam Cumhuriyeti, Meşhed Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapılan bilimsel araştırmaların sonucu inanılmaz bir gerçeği ortaya koymuştur. US National Library of Medicine National Institutes of Health (Birleşik Devletler Ulusal Tıp Kütüphanesi) resmi web sitesinde de yayınlanan araştırma sonuçları, kimyasal saldırıya maruz kalanların hırıltı dahil, karşılaştırılırdı semptomları azaltıcı hatta tedavi edici etkileri bulundu.
Sedef Hastalığı: Sedef inflamasyona, topikal olarak uygulanması durumunda, çörek otu, epidermal kalınlığı arttırmayı ve patlamaları yatıştırmayı başardığı bilimsel olarak kanıtlandı.
Parkinson Hastalığı : Neuroscience Letters’da yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, thymoquinon özünün parkinsona bağlı toksisite nöronlarını koruduğu gözlemlenmiştir.
Karaciğer Hastalığı: Halk tarafından çörek otunun karaciğeri bazı zehirlenme türlerinden koruduğu bilinmektedir. Bu konuyla alakalı olarak yapılan bilimsel araştırmalar bu bilginin doğru olduğunu ispatlamıştır. Yapılan araştırmalar, çörek otunun karaciğer üzerine karbon tetrachloridin zehirli etkisini azalttığını ortaya koymuştur. Bununla birlikte çörek otunun karaciğer kanserinden korunmak için etkili bir yöntem olduğu anlaşılmıştır.
Kolon Kanseri: 2003 yılında Nutr Cancer dergisinde yayınlanan, Mısır Tanta Üniversitesi’nde yapılan araştırma sonuçlarına göre, fareler üzerinde uygulanan deneylerin sonucunda çörek otunun kolon kanserinin oluşmasını güçlü şekilde engellediği ortaya çıkarılmıştır.
Şeker Hastalığı: Tohoku J Exp Med Dergisinde yayınlanan labaratuvar çalışmaları sonucuna göre, Türkiye 100. Yıl Üniversitesi’nde, araştırmacılar tarafından fareler üzerinde yapılan deneyler sonucu çörek otu yağının kan şekerini düşürme noktasında önemli rol aldığı ortaya konulmuştur. Aynı deney daha sonraki yıllarda Yeni Zelenda’da tavşanlar üzerinde yapılmış ve aynı sonuç alınmış, bununla birlikte damar sertliğinin ortadan kaldırılması noktasında da önemli faktör olabileceği ispatlanmıştır.
Alerjik Hastalıklar: Almanya’da yapılan çalışmada alerjik astım ve egzama hastası olan 152 kişiye her gün 40-80 mg çörek otu yağı içeren kapsüller verilerek tedavi edilmişlerdir.
Hafıza Kuvvetlendirir: Bir bardak içerisinde naneye 8-10 damla çörek otu yapı damlatılır günde iki defa içilir.
Hormon Dengesini Sağlar: Bir ay boyunca, öğütülmüş çörek otu 10-20 mg arı sütü ve 30-35 gram bal karıştırılarak ağızda eritilmek suretiyle yutulur.
Böbrek Safrataşı Eritme: Kahve fincanına öğütülmüş çörek otu ve yine bir bir kahve fincanı doğal bal karıştırılır ve 3 baş sarımsak bu karışıma ilave edilir ve 7 gün boyunca günde 3 defa 50-100 gram limon suyu ile birlikte tüketilir.
Çörek Otunun Kullanımı ve Dozu
Yukarıda belirttiğimiz gibi, çörek otunun kullanımı ve dozunun ayarlanması, ne zaman ve nasıl kullanılması gerektiğinin çok önemli olduğunu yazmıştık. Bu uyarıyla birlikte hamile kadınların kesinlikle kullanmaması gerektiğini tekrar hatırlatalım.
Çörek Otu Tohumun Kullanımı: Günde 2 gram, yada 1 tatlı kaşığı şeklinde tüketilebilir.
Çörek otu, çok farklı güzel kokulu yağlar, vitamin, enzim ve elementleri içerisinde barındır, bu yüzden sağlığa faydalıdır. Bağışıklık sistemini enfeksiyon ve alerjik hastalıklara karşı güçlendirdiği için vücudu kronik hastalıklardan korur. Bütün bu faydaları sağlamasının en önemli nedeni içerdiği %58 oranındaki Omega 3 ve Omega 8 dir.
Çörek Otu Yağının Faydaları: Çörek otu yağının faydaları saymakla bitmez, bağışıklık sitemini güçlendirir, anne sütünün artmasına yardımcı olur, hücreleri yeniler, cildi nemlendirir;
– Mikropları ve mantarları öldürür.
– Solunum borusunu genişleterek nefes almayı kolaylaştırır.
– Kanser hastalığına karşı koruyucu özelliği vardır.
– Kan şekerini düzenler.
– Yorgunluğu alır ve vücudu güçlendirir.
– Damar sertiliği ve tıkanıklığını giderir.
– Kolesterol ve tansiyonun normalleşmesini sağlar.
– Savunma sistemini güçlendirir, alerjilere ve hastalıklara kaşı bünyeyi korur.
– Ruh sağlığını ve hormon sitemini korur.
– Grip, nezle soğuk algınlığı, baş ağrısına karşılık buruna 3 damla damlatılarak hastalıklar giderilir. Eğer kulak iltihabı var ise aynı işlem kulak için yapılır. Göze damlatıldığında mikropları öldürür.
– Sinüziti olanlar için buruna sabah ve akşam iki kere 1 veya 2 damla 2 hafta boyunca damlatılır.
Çörek Otu Yağının Yapımı: Çörek otu (tohum değil) çok iyi bir şekilde kıyılır ve bir şişenin ağzına kadar doldurulur. Sonra üzerine ağzına kadar gelecek şekilde saf zeytinyağı eklenir. Daha sonra şişenin ağzı sıkı bir şekilde kapatıldıktan sonra iki hafta güneş görecek şekilde veya sıcak bir mekanda bekletilir.
Diğer bir yöntem: 200 gram zeytin yağı ile 30 gram öğütülmüş çörek otu tohumu karıştırılır ve 7 gün beklemeye bırakılır. 7 gün sonra iyice süzülür. Süzme işlemi dikkatle yapılmalıdır, 3-4 kere ve birkaç kat tülbentte yapılması daha iyidir. Bu şekilde hazırlanan çörek otu yağı salata ve yemeklere katılabilir veya vücudun ağrıyan kısımların uygulanabilir. Cilt ve saç sorunları yaşayanlar cilt ve saçlarına sürebilirler.
Dikkat Edin: Burada anlattığımız şekilde hazırlanan çörek otu yağını göz, kulak ve burun için kullanmayın. Çünkü süzme işlemi ne kadar iyi yapılırsa yapılsın yine de ufak parçacıklar kalmaktadır. Bu yüzden göz, burun ve kulaklara uygulama esnasında bu parçacıklar tıkanmaya neden olabilirler.
Çörek Otu Yağının Kullanımı: 5 damla halinde veya bir çay kaşığı bir miktar su ile alınır.
Tane olarak satın alınan çörek otlarının yüzey kısımları mumla kaplı olduğundan dolayı sindirilmesi çok zordur. Öğütülmüş olarak, hazır satılan çörek otu yenilmez, bu şekilde satılan çörek otları çok zararlıdır. Günde 2 defa sabah ve akşam yemeklerden 30 dakika önce aç karınla tüketilmelidir. Ya ağızda çiğneyerek tüketilmelidir veya yeni öğütülmüş olmalıdır.
Tavsiyeler
Çörek otu yılın her mevsiminde tüketilmesi mümkün, zengin besin içeriği ve onlarca hastalığa hem şifa hem de koruyucu özelliğinin olması çörek otunu önemli kılıyor. Günümüzün en büyük problemlerinden birisi olan hava kirliliğine karşı çörek otunun çözüm olabileceğini söylemek yanlış olmaz. Özellikle Meşhed Üniversitesi’nin araştırma sonuçlarının çörek otunun kimyasal saldırıya kalan insanlarda bile tedavi edici özelliğinin bilimsel olarak ortaya konuşmuş olması bile çörek otunun ne kadar güçlü bir bitki olduğunu anlamamıza yeter. Doğru ve sürekli tüketildiğinde birçok hastalıktan bizi koruyacağı kesin.
Tarsus’ta doğdum çocukluk, gençlik, olgunluk yıllarım Tarsus, Eskişehir, Trabzon, Çorum ve son durak olan Bursa'da geçti. Ailemde 3 nesil memur olmuş, 3 nesil de şehirler arası yolcukluklarda ve bütün şehirlerin arasında, bütün mutfakların, bütün kültürlerini öğrenerek geçirmiş hayatının büyük bölümünü. Ben emekli Fen Bilgisi ögretmeniyim, evli ve bir kız çocuk sahibiyim.
Salatalar, Ekmek çeşitleri ve yapımı, Kekler, Turşular, Dünya Mutfakları, Kreple Yapılan Yemekler, Pizzalar, Kutlamalar, Balık Takvimi, Mücver Tarifleri, İçeçekler, Gezilerim, Kuru Yufka ile Yapılan Börek ve Yemekler, Baklava Yufkası İle Yapılan Lezzetler, Tavuk Yemekleri, Osmanlı Mutfağı Yemekleri, Artan Yemekler Nasıl Değerlendirilir., Döndüm, Faydalı ve Tedavi Edici Gıdalar, ANA OCAĞI YEMEKLERİ
maltepe escort, kadıköy escort, anadolu yakası escort, ataşehir escort, pendik escort
Facebook : facebook.com/annemineli
Twitter : twitter.com/annemineli
Instagram : instagram.com/annemineli
Blogspot : annemineli.blogspot.com.tr
E-posta : zehrasener57@gmail.com
Tüm Hakları Saklıdır. Copyright © 2024 Annemineli
Sitemap | Tasarım : interbim.com