03 Şub 2017, Cuma
Şimdiye kadar bir yere gitmeden önce hep “Orasının nesi meşhur?” diye sorduk durduk. Bursa’da yalnızca iskenderi istedik, Trabzon’a gittik gözlerimiz en çok muhlamayı aradı, Edirne’yi bir tek ciğeri için sevdik. : (
Nereye gitsek arkadaşlarımıza hep oranın özel yiyeceğini getirmeye söz verdik ancak bir noktayı hep atladık. Gezip gittiğimiz, görüp keyif aldığımız bu yerlerin sadece öne çıkmış yemekleri yoktu. Geri planda kalan, az bilinen ancak tanısanız çok seveceğiniz lezzetleri, yemekleri vardı.
Bundan sonra aklınıza yalnızca en bilinen yemekler gelmesin, gitiğiniz yerde esnafla hemen karışabilin diye 20 tadından yenmez yöresel yemekleri bir araya getirdik.
Artık yerli turist değil, bayağı gittiğiniz şehrin yerlisi sayılabilirsiniz.
Bursa'yı yıllardır iskenderi ya da yoğurtlu kebabıyla andık ama cennet künkünü hep unuttuk. İskenderin yanına künefe söyleyip bu güzelim tatlıyı çok üzdük, artık üzmeyelim.
Evde yapmaya kalksanız akıl işi değil diyerek bırakacağınız (çünkü her bir bamyanın içini iğne ile çıkarıp minicik kaşıklarla iç dolgusunu koyarsınız) bamya dolmasını unutup Adana kebapla ilgilendik, acı diye daha çok sevdik, bamya dolmasını çok üzdük.
Afyon'a her gittiğimizde lap lup yediğimiz, eve dönerken korumak için binbir çaba sarf ettiğimiz kaymağı aradık da düğülü haşhaş tatlısının tadına bir bakmadık. Düğülü haşhaş tatlısını gücendirdik.
Antalya'ya sadece oteller, deniz, kum ve güneş için gittik, kışın terk edip yalnız bıraktık ancak kabak çiçeği dolması hiç aklımıza gelmedi. Kabak çiçeği dolmasının çiçeklerini soldurduk.
Leb demeden leblebiyi anladık, Çorum'dan dönerken kilolarca leblebi taşıdık. Sonra gelip leblebi üzerine çikolata döküp işi ticarete döktük ama pekmezle yapılan karaçuval helvasını unutup yüzüne bile bakmadık. Çok yanlış yaptık.
Denizli'nin horozu iyidir dedik, yıllarca televizyonda yasaklanan horoz dövüşlerini izledik ancak şifa veren çaput aşı pilavını bir kenarda mahçup bıraktık.
Uzunköprü'den geçerken Edirne ciğerini nasıl ve nerede yesek diye hayal kurduk, yanına soğan olsun mu olmasın mı diye tartıştık ama yemeği yapılınca büyülü bir ferahlığı olan ısırganı unuttuk. Yemedik.
Cağ kebabına hasta kaldık, Erzurum'dan dönünce bir tek onu anlattık. Tadının damağımızda kaldığını kez be kez söyledik ama o kebabın üzerine bir kadayıf dolması söylemedik, tatlıya geçmeden konuyu kapadık.
Yabancı Damat burada çekilmiş diye gezip durduk Gaziantep sokaklarında, baklavadan dolayı şeker komalarına girmeye yaklaştık, yedik de yedik. Bir de bilseydik ki kamış yahnisi diye efsane bir yemek var... Onu öyle başıboş bırakmasaydık.
Karadeniz'in Giresun'u kara lahanasıyla yapılan her yemeğe sorgusuz sualsiz düştük de kiraz tuzlamasını umursamadık. Bir tatsaydık o tuzlamadan, bir yeseydik bir daha kara lahana der miydik?
Anadolu'nun en büyük mutfağı diye Hatay'a gidip künefeleri nam nam nam yerken mücvere benzeyen yumurta öccesini görsek de tanımazdık. Doğru, yumurta öccesi kimdi ki?
Kumru şöyle yapılır, böyle yapılır. Kumruya şu konulur, bu konulur derken yumuşacık gelincik böreğini çok boşladık.
Binbir şekilde Maraş dondurmasını dondurmacıdan alayım derken triplere girdik, efor sarf ettik de orada sessiz sakin duran ve eforsuz alabileceğimiz un sucuğunu unuttuk. Dondurmaya kandık.
Dünyaya nam salmış Kars kaşar peynirini eve getirdik, dolapta nereye koysak bilemedik, dolabı hınca hınç doldurduk ama tandıra bir kaz sokup nar gibi kızarmasını bekledik mi? Belki bazılarımız bekledi ama çoğumuz beklemedik. Canım kaz. : (
Kayseri pastırmasını ta uzak şehirlerden sipariş ettik, hatta giden arkadaşlarımıza salık verdik: Bana da bir pastırma alasın. Naptık peki? Hasan paşa köftesine, bu güzelliğe sırt çevirdik. Hain biz.
Etli ekmeğin büyüklüğünden, Mevlana şekerinin lezzetinden bahsederken adında bile asalet olan zülbiyeyi umarsızca geri teptik. Tatlıyı Mevlana şekeriyle kapadık.
Malatya'ya ne zaman yolumuz düşse kağıt kebabı söyledik, masaya gelen kebapla kendimizden geçtik ama yöresel, geleneksel bir lezzet olan marul sarmasını kâle almadık. Hakir gördük.
Mesir macunu etkinliklerinde birbirimizi ezdik, eve dönüp bir an önce yemeyi bekledik. Bizi gidi bizi, peki 100 mesir macunu gücündeki şekerli pideyi naptık? Yemedik.
Mersin'in tantunisi bambaşka, İstanbul'da böylesi yok diyebilmek için ta Mersin'e gittik, yerinde yedik. Mersin'i avucumuzun içi gibi öğrendik ama topalak çorbasını yemeğe alt yapmadık. Menüde yerini bile görmedik.
Hamsi kuşu, hamsi pilavı derken denize deryaya daldık, derya kuzularını kendimize dost bildik. Halbuki bilmiyorduk ki bizim sadık yarimiz Rize simididir.
Köfte varken keşkek kim yer canım deyip keşkeği öteledik, yabancılaştırdık. Hem zaten keşkek bir tek Tekirdağ'a özel değil ki deyip bir de köfteyi savunduk. Köftelik ettik.
Ah o tereyağın akışı aklımızı başımızdan aldı, muhlama mı mıhlama mı diye düşünürken pazı burmalısını, bir tanısak tabakta bırakmayacağımız yemeği askıya aldık. Facebook muyduk ki biz hesabı askıya alıyorduk?
Pişmaniye diye delirip mancar yemeğini yemediğimize pişman hale geldik. Daha doğrusu gelmedik de gelip tatsaydık keşke. Sonra ünlü kahve firmaları mancarlı börek yapınca bam güm satın aldık, haksız rekabet yasası yarattık.
Yozgat'ı bağrımıza basıp her yerde ondan konuştuk, arabaşı var çok lezzetli dedik. Her şeyi ile bahsettik ama incir uyutmasının seksiliğini aklımıza getirmedik. Acaba iyi mi araştırmadık? Arasak görürdük halbuki
Tarsus’ta doğdum çocukluk, gençlik, olgunluk yıllarım Tarsus, Eskişehir, Trabzon, Çorum ve son durak olan Bursa'da geçti. Ailemde 3 nesil memur olmuş, 3 nesil de şehirler arası yolcukluklarda ve bütün şehirlerin arasında, bütün mutfakların, bütün kültürlerini öğrenerek geçirmiş hayatının büyük bölümünü. Ben emekli Fen Bilgisi ögretmeniyim, evli ve bir kız çocuk sahibiyim.
Salatalar, Ekmek çeşitleri ve yapımı, Kekler, Turşular, Dünya Mutfakları, Kreple Yapılan Yemekler, Pizzalar, Kutlamalar, Balık Takvimi, Mücver Tarifleri, İçeçekler, Gezilerim, Kuru Yufka ile Yapılan Börek ve Yemekler, Baklava Yufkası İle Yapılan Lezzetler, Tavuk Yemekleri, Osmanlı Mutfağı Yemekleri, Artan Yemekler Nasıl Değerlendirilir., Döndüm, Faydalı ve Tedavi Edici Gıdalar, ANA OCAĞI YEMEKLERİ
maltepe escort, kadıköy escort, anadolu yakası escort, ataşehir escort, pendik escort
Facebook : facebook.com/annemineli
Twitter : twitter.com/annemineli
Instagram : instagram.com/annemineli
Blogspot : annemineli.blogspot.com.tr
E-posta : zehrasener57@gmail.com
Tüm Hakları Saklıdır. Copyright © 2024 Annemineli
Sitemap | Tasarım : interbim.com