Kıymalı kara lahana sarması
* 1 demet karalahana
* 1 tane kıyılmış kuru soğan
* 2-3 diş doğranmış sarımsak
* 250 gr orta yağlı dana kıyması
* 1 su bardağı dolmalık pirinç
* 2 yemek kaşığı margarin
* 1 yemek kaşığı domates salçası
* 1 yemek kaşığı biber salçası
* 1/2 demet kıyılmış maydanoz
* Tuz, karabiber, kimyon, kuru nane, pul biber
* 2-3 yemek kaşığı domates püresi * Bir küçük yağ parçası
Karalahanalar sapları kesilerek tuzlu suda haşlanır. Başka bir yerde büyükçe bir kapta yıkanan pirince bütün malzemeler konularak iyice karıştırılır. Lahanalar küçük parçalara ayrıldıktan sonra, hazırlanan içten bir tatlı kaşığı konulup dolma şeklinde sarılır. Geniş bir tencereye dizilip üzerine domates püresi dökülerek pişirilir.
Afiyet Şeker Olsun....
NOT:
* Karalahana karadenizlilerin en önemli sebzelerindendir. Çorbasını, diblesini, etli ve zeytinyağlı sarmalarını yaparlar...
* Karalahanalar tam kararında haşlanmalıdır. Ne sert ne de çok yumuşak olmalıdır.
* Karalahanalar haşlanırken içine biraz tuz atabilirsiniz.
* Lahananın kokusunun olmasını istemezseniz, haşlama suyuna biraz ekmek atın.
* Karalahanın ortası damarlı olduğundan, damarlar ya kesilerek alınmalı ya da bir bıçağın arkası ile iyice dövülmelidir.
* Pirinciniz dolmalık pirinç olmazsa, pirinçler çok irileşir ve sarma yaparken ölçünüz karışabilir.
* Dolma ve sarmaları yağlı kıyma ile yaparsanız daha lezzetli olur.
* Ben dolma ve sarmalara margarin kullandığımda daha lezzetli olduğunu zannediyorum.
* Dolma ve sarmaları yaparken tencere dibine kaburga kemiklerini dizerseniz daha da lezzetli olur.
* Sarma yaparken tencerenin dibine lahana parçaları koyabilirsiniz. Bu, sarmalarınızın yanmasını engeller.
* Yaprak sarması yaparken, yaprak saplarını da tencerenin dibine koyarsanız daha lezzetli olur..
* Dolma harcınıza istediğiniz baharatı damak tadınıza göre ilave edebilirsiniz.
* Yeşillikleri de çeşitlendirebilirsiniz, dereotu,taze nane gibi...
* Dolmanın üzerine kendi yaptığım domates püresi ilave ederim.
* Sarmaları pişirirken üzerine düz bir kapak veya tabak kapatırsanız sarmalar açılmaz ve daha düzenli pişer.
BABA EVİ SAV SAVUR, KOCA EVİ ÇEK ÇEVİR.
Tarsus’ta doğdum çocukluk, gençlik, olgunluk yıllarım Tarsus, Eskişehir, Trabzon, Çorum ve son durak olan Bursa'da geçti. Ailemde 3 nesil memur olmuş, 3 nesil de şehirler arası yolcukluklarda ve bütün şehirlerin arasında, bütün mutfakların, bütün kültürlerini öğrenerek geçirmiş hayatının büyük bölümünü. Ben emekli Fen Bilgisi ögretmeniyim, evli ve bir kız çocuk sahibiyim.
Salatalar, Ekmek çeşitleri ve yapımı, Kekler, Turşular, Dünya Mutfakları, Kreple Yapılan Yemekler, Pizzalar, Kutlamalar, Balık Takvimi, Mücver Tarifleri, İçeçekler, Gezilerim, Kuru Yufka ile Yapılan Börek ve Yemekler, Baklava Yufkası İle Yapılan Lezzetler, Tavuk Yemekleri, Osmanlı Mutfağı Yemekleri, Artan Yemekler Nasıl Değerlendirilir., Döndüm, Faydalı ve Tedavi Edici Gıdalar, ANA OCAĞI YEMEKLERİ
maltepe escort, kadıköy escort, anadolu yakası escort, ataşehir escort, pendik escort
Facebook : facebook.com/annemineli
Twitter : twitter.com/annemineli
Instagram : instagram.com/annemineli
Blogspot : annemineli.blogspot.com.tr
E-posta : zehrasener57@gmail.com
Tüm Hakları Saklıdır. Copyright © 2024 Annemineli
Sitemap | Tasarım : interbim.com