ANNEMİNELİ

en güzel yemekler annemin elinde başlar...

   

Kara lahana sarması

Kıymalı kara lahana sarması

Kıymalı kara lahana sarması

Malzemeler

* 1 demet karalahana
* 1 tane kıyılmış kuru soğan
* 2-3 diş doğranmış sarımsak
* 250 gr orta yağlı dana kıyması
* 1 su bardağı dolmalık pirinç
* 2 yemek kaşığı margarin
* 1 yemek kaşığı domates salçası
* 1 yemek kaşığı biber salçası
* 1/2 demet kıyılmış maydanoz
* Tuz, karabiber, kimyon, kuru nane, pul biber

Üzeri İçin

* 2-3 yemek kaşığı domates püresi * Bir küçük yağ parçası

Yapılışı

Karalahanalar sapları kesilerek tuzlu suda haşlanır. Başka bir yerde büyükçe bir kapta yıkanan pirince bütün malzemeler konularak iyice karıştırılır. Lahanalar küçük parçalara ayrıldıktan sonra, hazırlanan içten bir tatlı kaşığı konulup dolma şeklinde sarılır. Geniş bir tencereye dizilip üzerine domates püresi dökülerek pişirilir.
Afiyet Şeker Olsun....

NOT:
* Karalahana karadenizlilerin en önemli sebzelerindendir. Çorbasını, diblesini, etli ve zeytinyağlı sarmalarını yaparlar...
* Karalahanalar tam kararında haşlanmalıdır. Ne sert ne de çok yumuşak olmalıdır.
* Karalahanalar haşlanırken içine biraz tuz atabilirsiniz.
* Lahananın kokusunun olmasını istemezseniz, haşlama suyuna biraz ekmek atın.
* Karalahanın ortası damarlı olduğundan, damarlar ya kesilerek alınmalı ya da bir bıçağın arkası ile iyice dövülmelidir.
* Pirinciniz dolmalık pirinç olmazsa, pirinçler çok irileşir ve sarma yaparken ölçünüz karışabilir.
* Dolma ve sarmaları yağlı kıyma ile yaparsanız daha lezzetli olur.
* Ben dolma ve sarmalara margarin kullandığımda daha lezzetli olduğunu zannediyorum.
* Dolma ve sarmaları yaparken tencere dibine kaburga kemiklerini dizerseniz daha da lezzetli olur.
* Sarma yaparken tencerenin dibine lahana parçaları koyabilirsiniz. Bu, sarmalarınızın yanmasını engeller.
* Yaprak sarması yaparken, yaprak saplarını da tencerenin dibine koyarsanız daha lezzetli olur..
* Dolma harcınıza istediğiniz baharatı damak tadınıza göre ilave edebilirsiniz.
* Yeşillikleri de çeşitlendirebilirsiniz, dereotu,taze nane gibi...
* Dolmanın üzerine kendi yaptığım domates püresi ilave ederim.
* Sarmaları pişirirken üzerine düz bir kapak veya tabak kapatırsanız sarmalar açılmaz ve daha düzenli pişer.

BABA EVİ SAV SAVUR, KOCA EVİ ÇEK ÇEVİR.

SON BAKILAN TARİFLER

Kara lahana sarması

ZEHRA ANNE

 

Tarsus’ta doğdum çocukluk, gençlik, olgunluk yıllarım Tarsus, Eskişehir, Trabzon, Çorum ve son durak olan Bursa'da geçti. Ailemde 3 nesil memur olmuş, 3 nesil de şehirler arası yolcukluklarda ve bütün şehirlerin arasında, bütün mutfakların, bütün kültürlerini öğrenerek geçirmiş hayatının büyük bölümünü. Ben emekli Fen Bilgisi ögretmeniyim, evli ve bir kız çocuk sahibiyim.

İLETİŞİM

 

Facebook : facebook.com/annemineli

Twitter : twitter.com/annemineli

Instagram : instagram.com/annemineli

Blogspot : annemineli.blogspot.com.tr

 

E-posta : zehrasener57@gmail.com

Tüm Hakları Saklıdır. Copyright © 2018 Annemineli

Sitemap   |   Tasarım : interbim.com