ANNEMİNELİ

en güzel yemekler annemin elinde başlar...

   

Haşhaşlı Mercimekli Börek

Hazır yufkadan yaptım

Hazır yufkadan yaptım

Malzemeler

* 4 tane yufka
* 3 su bardağı yeşil mercimek* 2 büyük kuru soğan(incecik kıyılmış)
* 2 yemek kaşığı krem şeklindeki haşhaş
* 1 tane margarin
* 1 yumurta (üzerine sürmek için)
* Susam, çörek otu (üzeri için)
* Tuz, karabiber

Üzeri İçin

* Yumurta sarısı * Susam

Yapılışı

Akşamdan ıslanmış mercimekler bol su ile bir tencere ile ocağa konur ve içine kıyılmış soğanlar, tuz ve karabiber ilave edilerek suyu iyice çekene ve mercimekler pişene kadar pişirilir. Suyu biterse ilave edebilirsiniz ancak mercimeklerin biraz pelteleşmesi lazım. Diğer tarafta margarin, ezilmiş haşhaşla karıştırılarak eritilir. Yufka tezgaha tamamen açılır yufkanın tam yarısına margarinli haşhaş bir fırça yardımıyla bolca sürülür ve yufkanın diğer yarısı üzerine kapatıldıktan sonra o tarafta yine malzeme ile yağlanır. Yufka eşit olarak altıya üçgen şeklinde kesilir. Her üçgenin ucuna bolca mercimekli harçtan bir kaşık konur ve sigara böreği gibi sarılır. Yufkaların hepsi bitince buzdolabında bir gece bekletilir. Pişirileceği zaman üzerine yumurta sarısı, susam ve çörekotu eklenebilir. Sıcak sıcak servis yapılır.

Afiyet Şeker Olsun.......

* Bu böreği sevgili kardeşim Seyhan'dan öğrenmiştim.
* Daha sonraki yıllarda o kadar çok yapmışım ki benim böreğim oldu. Herkes bu börekle beni anmaya başladı ve beni görenin aklına mercimekli börek gelirdi. Mercimekli böreğimin hasretle tarifini bekleyen arkadaşlarıma ve ELİF' e sevgi ile gönderiyorum.


NOT:
* Margarin olarak tereyağ tadında olan bir margarin tercih ediyorum.
* Krem şeklindeki haşhaş(çekilmiş haşhaş) marketlerde bulunuyor.
* Börekleri uzun süre dondurucuda saklayıp, buzları açılınca pişirebilirsiniz.
* Böreğinizi baklava yufkası ile de yapabilirsiniz.
* Aynı yöntemle iç harcını değiştirebilirsiniz.
* Bu börek Afyonluların yaptıkları mercimekli katmer böreğin taklididir.
* Mercimeğin faydaları saymakla bitmez.
* Mercimek bitkisel protein kaynağıdır.
* Haftada bir gün mutlaka mercimek tüketilmelidir.
* Türk mutfağında mercimek çok değişik şekillerde tüketiliyor.
* Ispanak, bulgur ve kabakta, pilav ve böreklerde kullanılabilir.

HAMAMA GİDEN KURNA, DÜĞÜNE GİDEN ZURNA VERMEZMİŞ

SON BAKILAN TARİFLER

Haşhaşlı Mercimekli Börek

ZEHRA ANNE

 

Tarsus’ta doğdum çocukluk, gençlik, olgunluk yıllarım Tarsus, Eskişehir, Trabzon, Çorum ve son durak olan Bursa'da geçti. Ailemde 3 nesil memur olmuş, 3 nesil de şehirler arası yolcukluklarda ve bütün şehirlerin arasında, bütün mutfakların, bütün kültürlerini öğrenerek geçirmiş hayatının büyük bölümünü. Ben emekli Fen Bilgisi ögretmeniyim, evli ve bir kız çocuk sahibiyim.

İLETİŞİM

 

Facebook : facebook.com/annemineli

Twitter : twitter.com/annemineli

Instagram : instagram.com/annemineli

Blogspot : annemineli.blogspot.com.tr

 

E-posta : zehrasener57@gmail.com

Tüm Hakları Saklıdır. Copyright © 2018 Annemineli

Sitemap   |   Tasarım : interbim.com