ANNEMİNELİ

en güzel yemekler annemin elinde başlar...

   

Mamul

Güney ve Güneydoğu Anadolu

Güney ve Güneydoğu Anadolu

Malzemeler

* 250 gr elenmiş un
* 250 gr irmik
* 1 su bardağı sıcak su
* 1 su bardağı soğuk su
* 125 gr tereyağ veya margarin ( oda sıcaklığında yumuşamış)
* 1 çay kaşığı karbonat
* 1/2 paket vanilya
* Bir fiske tuz
* Tahta mamul kalıbı

İçi İçin

* Hurmalı iç için: * 250 gr çekirdekleri çıkarılmış ve suda bekletilmiş bağdat hurması * 1 çay kaşığı tarçın * 1 yemek kaşığı zeytinyağ veya sıvı yağ Cevizli iç için: * 1 kase çekilmiş ceviz * 1 tatlı kaşığı tarçın * 2 yemek kaşığı toz şeker

Üzeri İçin

* 2 su bardağı pudra şekeri * Tel süzgeç

Yapılışı

* Kabaklı geniş bir kaba irmiği koyun
* Üzerine 1 su bardağı sıcak suyu dökün
* Kapağını kapatın
* 1 saat bekletin
* İyice dinlenen ve şişen irmiğin kapağını açın
* İrmiğin üzerine elenmiş unu dökün
* Bir kaşıkla iyice karıştırın
* Karıştırılan malzemeye yağı, tuzu, karbonatı,vanilyayı ve 1 su bardağı soğuk suyu ilave edin
* Yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun
* Yoğurulan hamuru 10 dk. dinlendirin.
* Dinlenen hamurdan cevizden biraz büyük parçalar kopartın ve yuvarlayın
* Yuvarlakların ortalarını elinizle açın
* İçine istediğiniz malzemeyi koyun ve yuvarlak hale getirin
* Elinizdeki yuvarlağı tahta mamul kalıbına bastırın
* Ters çevirin
* Şekilli yeri üste gelecek şekilde yağlı kağıt yayılmış fırın tepsisine dizin
* Bütün hamuru aynı şekilde yaparak bitirin
* 180 derecede ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişirin
* Fırından çıkan mamul kurabiyelerin ılınmasını bekleyin
* Ilıyan kurabiyelerin üzerine bolca pudra şekeri eleyin ve servis yapın.
* Afiyet Olsun..

Hurmalı İç Malzemesinin Yapılışı
* Hurmaların çekirdeklerini çıkarın
* 10 dk. su içinde bekletin
* Rondo içine koyun
* 1 çay kaşığı yağ koyun
* 1 çay kaşığı tarçın ilave edin
* Püre haline getirin
* Kullanın


Cevizli İç Malzemesinin Yapılışı:
* Cevizleri rondoda çekin
* 1 çay kaşığı tarçın koyun
* 2 yemek kaşığı ilave edin
* İyice karıştırın
* Kullanın

NOT:
* Güney Bölgemizde çok meşhur bir kurabiyedir.
* Çayın yanında en önemli ikramdır.
* Bazı tariflerde küllü su kullanılarak yapılmaktadır.
* Çok lezzetli ve dayanıklı bir kurabiyedir.
* İstediğiniz model tahta kalıp kullanabilirsiniz.
* Benim kalıbım çok iyi değil o yüzden şekiller iyi olmadı.
* İsteyen elinde kurabiye şekli verebilir.
* Ölçüyü azaltarak daha az yapabilirsiniz.
* İçine ceviz,hurma,fındık,fıstık veya şam fıstığı(Antep fıstığı) koyabilirsiniz
* Hamurun iyi yoğrulması gerekir.
*İsteyen iç malzemesine tarçın koymayabilir.
* İsteyen içine hindistan cevizi ekleyebilir.
* Mamullerinin içi bol malzemeli olmalıdır.
* Şeker miktarlarını artırabilirsiniz.
* Bir fiske veya bir çimdik tuz mutlaka koyulmalıdır.

TANRININ DEĞİRMENİ AĞIR AMA İYİ ÖĞÜTÜR.

SON BAKILAN TARİFLER

Mamul

ZEHRA ANNE

 

Tarsus’ta doğdum çocukluk, gençlik, olgunluk yıllarım Tarsus, Eskişehir, Trabzon, Çorum ve son durak olan Bursa'da geçti. Ailemde 3 nesil memur olmuş, 3 nesil de şehirler arası yolcukluklarda ve bütün şehirlerin arasında, bütün mutfakların, bütün kültürlerini öğrenerek geçirmiş hayatının büyük bölümünü. Ben emekli Fen Bilgisi ögretmeniyim, evli ve bir kız çocuk sahibiyim.

İLETİŞİM

 

Facebook : facebook.com/annemineli

Twitter : twitter.com/annemineli

Instagram : instagram.com/annemineli

Blogspot : annemineli.blogspot.com.tr

 

E-posta : zehrasener57@gmail.com

Tüm Hakları Saklıdır. Copyright © 2019 Annemineli

Sitemap   |   Tasarım : interbim.com