ANNEMİNELİ

en güzel yemekler annemin elinde başlar...

   

Su Böreği

Peynirli

Peynirli

Malzemeler

* 5-6 adet yumurta
* 1 tatlı kaşığı tuz
* 1 su bardağı kadar ılık su
* Aldığı kadar un


Yufkaların haşlanması için:
*Büyük bir tencere kaynayan su
* 1 tencere soğuk su
* 2 tatlı kaşığı tuz

İçi İçin

* 250 gr az tuzlu yağlı peyaz peynir * 1/2 demet incecik kıyılmış maydanoz Peynirli Börek İçi Harcı: * 250 gr az tuzlu yağlı beyaz peynir * 1/2 demet incecik kıyılmış maydanoz * 2 yemek kaşığı sıvı yağ

Yapılışı

Peynirli iç harcın yapılışı: Orta yağlı az tuzlu peyniri iyice çatalla ezin içine isterseniz maydanoz ilave edip karıştırın.Böreğin içine koyun.
Dinlenen bezelerimizi un yardımıyla 3 mm. kalınlığında tepsi büyüklüğünde açın, yağlanmış tepsiye kenarları sarkacak şekilde yayın, diğer bezelerine tepsimizin büyüklügünde açın. Yufka şeklinde açılan hamurları teker teker temiz sofra bezlerinin üstüne koyun, biraz yufkaların kurumasını sağlayın. Diğer tarafta tenceremize su koyup kaynatıyoruz. İçine tuz atın. Yufkalarımızı üst üstte koyup 4'e kesiyoruz. Bir yarısını alıp sıcak suya atın. Süzgeçle çıkarıp soğuk suya daldırıp salata tahtası yada herhangi düz satıh üstünde soğuk sudan aldığımız hamuru elimizle düzleyerek fazla suyunu sıkın tepsimize taban yaptıgımız yufkamızın üstüne serin. Diğerleri de bu şekilde haşlayıp serin böylece yarı kat dolmuş oluyor. Hazırladığınız kıymalı harcı yufkaların her yerine eşit şekilde yayın. Sonra diğer yarı yufkalarınızı haşlayıp aynı şekilde tepsinize döşeyin.son kalan yufkanızı haşlamadan yufların üzerine yayın, Sonra bıçakla birkaç delik açın,üzerine bol yağ koyarak,ocağın tüm ateşlerini kısık olarak açın döndüre döndüre ve altını bıçakla kontrol ederek pişirim. Pişince üstüne kağıt seriyoruz. Sonra tepsimizin büyüklügünde bir tepsi kapatarak alt üst yapın, tekrar pişirdiğimiz tepsinizi yağlayarak diğer tepsinize aktardıgınız böreginizi pişireceginiz tepsiye yavaşca tepsiyle iterek aktarın, ateşimizi tekrar yakarak böreğinizin altını pişirin. Dilimleyerek servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun..




NOT:



* Su böreği yufkası çok ince açılmaz.
* Tepsiye konulan ilk ve son yufka haşlanmadan büzülerek veya kenarları taşıttırılarak konulur.
* Su böreği kıymalı veya peynirli yapılır.
*İsterseniz hazır su böreği yufkası kullanabilirsiniz.
* Su böreği hamuruna bol yumurta konulur.
* Su böreği hamuruna yoğurt suyuda konulabilir.
* Su böreği ocak üstünde veya fırındada pişirilebilir.
* Bazı yörelerde bakır tepsilerde ocak üstünde pişirilir.
* Ocak üstünde pişirilen su böreği biraz daha zahmetli ve beceri ister.
* Ocak üstünde su böreğinin altını pişirdikten sonra ters yüz yapılarak diğer yüzü pişirilir.

* Ters yüz yapmak için aynı boyda bir başka tepsiye ihtiyacınız olacaktır.
* Küçük tepsilerde yapabilirsiniz.
* Hamuru sıcak suda haşlarken bol su ve tuz içinde haşlayın.
* Hamuru çıkaracağınız soğuk su bol ve iyice soğuk olmalıdır.
* Hamurları ikiye ,üçe bölerek haşlayabilirsiniz, daha kolay olacaktır.İsterseniz bütün yufkayı bir seferde haşlayabilirsiniz.
* Sıcak sudan haşlanan yufkalar soğuk suya konulduktan sonra mutlaka sudan süzdürülmelidir.
* Hamurlar dizildikten sonra üzerine bol yağ konulmalıdır. Su böreği az yağlı güzel olmaz.
kıyma ve yağımızı etler suyunu çekene kadar ocakta pişirin. üzerine kıyılmış soğanları ekleyin. ( bazı yörelerde soğan koymazlar sadece kavrulmuş kıyma konur) hepsini kavurup ocağın altını kapatın maydanoz az tuz karabiberi ekleyin ve ocağın altını kapatın soğuduktan sonra börek içi olarak kullanın.
Böreğin Yapılışı:
Yapılışı: Yumurta, tuz, un ve suyu yoğurup orta sertlikte bir hamur yapın. hamuru 10 eşit parçaya bölün ve elinizde yuvarlayarak 10 tane beze elde edin, üzerini nemli bir bezle örtün 1 saat dinlenmesini bekleyiniz.
Dinlenen bezeleri un yardımıyla 3 mm. kalınlığında tepsi büyüklüğünde açın, yağlanmış tepsiye kenarları sarkacak şekilde yayın, diğer bezelerine tepsi büyüklügünde açın. Yufka şeklinde açılan hamurları teker teker temiz sofra bezlerinin üstüne koyun, biraz yufkaların kurumasını sağlayın. Diğer tarafta tencereye su koyup kaynatıyoruz. İçine tuz atın. Yufkaları üst üstte koyup 4'e kesin, Bir yarısını alın sıcak suya atın. Süzgeçle çıkarıp soğuk suya daldırıp salata tahtası yada herhangi düz satıh üstünde soğuk sudan aldığımız hamuru elimizle düzleyerek fazla suyunu sıkın tepsiye taban yapılan yufkayı üstüne serin. Diğerleri de bu şekilde haşlayıp serin böylece yarı kat dolmuş oluyor. Hazırladığınız kıymalı harcı yufkaların her yerine eşit şekilde yayın. Sonra diğer yarı yufkayı haşlayıp aynı şekilde tepsinize döşeyin.son kalan yufkayı haşlamadan yufkaların üzerine yayın, Sonra bıçakla birkaç delik açın,üzerine bol yağ koyarak,ocağın tüm ateşlerini kısık olarak açın döndüre döndüre ve altını bıçakla kontrol ederek pişirim. Pişince üstüne kağıt seriyoruz. Sonra tepsinin büyüklügünde bir tepsi kapatarak alt üst yapın, tekrar pişirdiğimiz tepsinizi yağlayarak diğer tepsinize aktardıgınız böreğinizi pişireceğiniz tepsiye yavaş tepsiyle iterek aktarın, ateşimizi tekrar yakarak böreğin altını pişirin. Dilimleyerek servis yapın.


NOT:

* Su böreği yufkası çok ince açılmaz.
* Tepsiye konulan ilk ve son yufka haşlanmadan büzülerek veya kenarları taşarak konulur.
* Su böreği kıymalı veya peynirli yapılır.
*İsterseniz hazır su böreği yufkası kullanabilirsiniz.
* Su böreği hamuruna bol yumurta konulur.
* Su böreği hamuruna yoğurt suyuda konulabilir.
* Su böreği ocak üstünde veya fırındada pişirilebilir.
* Bazı yörelerde bakır tepsilerde ocak üstünde pişirilir.
* Ocak üstünde pişirilen su böreği biraz daha zahmetli ve beceri ister.
* Ocak üstünde su böreğinin altını pişirdikten sonra ters yüz yapılarak diğer yüzü pişirilir.



* Ters yüz yapmak için aynı boyda bir başka tepsiye ihtiyacınız olacaktır.
* Küçük tepsilerdede yapabilirsiniz.
* Hamuru sıcak suda haşlarken bol su ve tuz içinde haşlayın.
* Hamuru çıkaracağınız soğuk su bol ve iyice soğuk olmalıdır.
* Hamurları ikiye ,üçe bölerek haşlayabilirsiniz, daha kolay olacaktır.İsterseniz bütün yufkayıda bir seferde haşlayabilirsiniz.
* Sıcak sudan haşlanan yufkalar soğuk suya konulduktan sonra mutlaka sudan süzdürülmelidir.
* Hamurlar dizildikten sonra üzerine bol yağ konulmalıdır. Su böreği az yağlı güzel olmaz.




Peynirli iç harcın yapılışı:
Orta yağlı az tuzlu peyniri iyice çatalla ezin içine isterseniz maydanoz ilave edip karıştırın.Böreğin içine koyun.

NE KURDU GÖR, NEDE KUL HÜVALLAHA OKU

SON BAKILAN TARİFLER

Su Böreği

ZEHRA ANNE

 

Tarsus’ta doğdum çocukluk, gençlik, olgunluk yıllarım Tarsus, Eskişehir, Trabzon, Çorum ve son durak olan Bursa'da geçti. Ailemde 3 nesil memur olmuş, 3 nesil de şehirler arası yolcukluklarda ve bütün şehirlerin arasında, bütün mutfakların, bütün kültürlerini öğrenerek geçirmiş hayatının büyük bölümünü. Ben emekli Fen Bilgisi ögretmeniyim, evli ve bir kız çocuk sahibiyim.

İLETİŞİM

 

Facebook : facebook.com/annemineli

Twitter : twitter.com/annemineli

Instagram : instagram.com/annemineli

Blogspot : annemineli.blogspot.com.tr

 

E-posta : zehrasener57@gmail.com

Tüm Hakları Saklıdır. Copyright © 2018 Annemineli

Sitemap   |   Tasarım : interbim.com