ANNEMİNELİ

en güzel yemekler annemin elinde başlar...

   

Mezgit Balığı Dolması

İçli mezgit

İçli mezgit

Malzemeler

* 2 tane büyük boy mezgit balığı
* 1 kase iç pilav
* Dikmek için iplik ve iğne veya 7-8 tane kürdan
* 2 tane çırpılmış yumurta
* 5 yemek kaşık galeta unu
* 5 yemek kaşığı beyaz un veya mısır unu
* 1 çay kaşığı karbonat
* Tuz, baharat
* Kızartmak için bol sıvı yağ


Garnitürü İçin:
* 2 tane halka halka doğranmış kırmızı soğan
* 5-6 adet mantar
* 1 tane domates
* 1 tane yeşil biber
* Maydanoz
* Limon dilimleri


İç Pilav Malzemeleri:
* 1su bardağı pilavlık pirinç
* 1 adet yemeklik doğranmış kuru soğan
* 1 tatlı kaşığı yıkanmış ıslatılmış kuru üzüm
* 1 tatlı kaşığı helva fıstığı( çam fıstığı, dolmalık fıstık)
* 1 yemek kaşığı tereyağ veya sıvıyağ
* 1 çay kaşığı toz şeker
* Tuz,karabiber ve çeşitli baharatlar
* 1 çay kaşığı kuru nane
* İncecik doğranmış maydanoz,dereotu,nane

Yapılışı

İç Pilavın Yapılışı: Pirinci önce bol tuzda sıcak su içinde bekletilmelidir.Pilav tenceresine tereyağını koyun içinde soğanları, fıstıkları iyice pembe olana kadar kavurun, üzerine yıkanmış ve üzülmüş pirinci, ıslanmış süzülmüş kuş üzümünü koyun yeniden biraz daha kavurun, üzerini örtecek kadar sıcak su ve tuzu şekeri ilave edin,normal pilav gibi kaynadığı zaman altını yavaşa getirin, suyunu tamamen çekince baharat ve yeşillikleri ilave edin kapağını ve üzerini sararak demlenmeye bırakın. Demlenme bitince isteğiniz gibi servis yapın.
NOT:
* Pilavda kullanacağınız pirincinizi çok iyi tanımalısınız( su çekme oranlarını bilmeliiniz)
* İsterseniz salça ilave edebilirsiniz.
* Normal iç pilavlara ciğer ilave edilir.
* Baharat miktarları ve çeşitleri size kalmış
* Yağ tercihi size kalmıştır, isterseniz zeytinyağ ile de yapabilirsiniz.


BALIK DOLMASININ YAPILIŞI: Balıkçınıza veya kendinizin temizlediği mezgit veya balığınızın iç kılçıklarını tamemen ayıklayın veya ayıklatın, balığın içine iç pilavı bir kaşık yardımı ile doldurun, iğne iplikle veya kürdanlarla balığın açık tarafını iyice kapatın.diğer tarafta yumurtaları iyice çırpın, balıkları önce içine karbonat ilave edilmiş beyaz una sonra yumurtaya daha sonra galete ununa buluyarak,bol kızgın yağda arkalı önlü iyice kızartın. Yanına yıkadığınız mantarları kızartın, halka halka doğradığınız soğanları, biberleri ve domatesi kızartarak koyunuz, Üzerini maydanoz,ve limonla süsleyerek sıcak sıcak servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun....



NOT:
* Mezgit balığı yerine başka büyük balıklar tercih edebilirsiniz.
* Soğanı, biberi ve domatesi kızğın yağda ilk önce kızartırsanız yağının unlanmaz.
* Mezgit balığının eti tavuk eti gibi olduğundan dolmaya çok yakışıyor.
* Balıkları bol ve kızgın yağda iyice kızartın.
* Yumurtalardan artarsa içine unu ilave edin kalınca bir krep yapar pişirirseniz yanında servi yapabilirsiniz.
* Artan iç pilavınızı difrizde saklayabilirsiniz.
* İç pilava yeni baharda ekleyebilirsiniz.
* Servis sırasında üzerine sarımsaklı limon ve zeytinyağ dökebilirsiniz.
* Yanına bol rokalı, yeşillikli salata yapabilirsiniz

KÜÇÜK BALIKLAR SAHİLE YAKIN DURUR

SON BAKILAN TARİFLER

Mezgit Balığı Dolması

ZEHRA ANNE

 

Tarsus’ta doğdum çocukluk, gençlik, olgunluk yıllarım Tarsus, Eskişehir, Trabzon, Çorum ve son durak olan Bursa'da geçti. Ailemde 3 nesil memur olmuş, 3 nesil de şehirler arası yolcukluklarda ve bütün şehirlerin arasında, bütün mutfakların, bütün kültürlerini öğrenerek geçirmiş hayatının büyük bölümünü. Ben emekli Fen Bilgisi ögretmeniyim, evli ve bir kız çocuk sahibiyim.

İLETİŞİM

 

Facebook : facebook.com/annemineli

Twitter : twitter.com/annemineli

Instagram : instagram.com/annemineli

Blogspot : annemineli.blogspot.com.tr

 

E-posta : zehrasener57@gmail.com

Tüm Hakları Saklıdır. Copyright © 2019 Annemineli

Sitemap   |   Tasarım : interbim.com