Pırasa sarması doldurmak çok kolaydır.
* 1 kğ pırasa( sadece beyaz tarafları)
* 500 gr orta yağlı dana veya kuzu kıyması
* 1 çay bardağı dolmalık yıkanmış pirinç
* 2 baş ince doğranmış kuru soğan
* 2 diş kıyılmış sarımsak
* 1/2 demet ince kıyılmış maydanoz
* 1/2 demet ince kıyılmış dereotu
* 1 adet kabuğu soyulmuş ve küçük küçük doğranmış domates
* Tuz, Karabiber, kuru nane
* 2 yemek kaşığı margarin
* 1 çorba kaşığı biber ve domates karışımı salça
* Pişirmek için 3 su bardağı kaynamış su
* Üzerini kapatmak için dolma kapağı, yemek tabağı veya yağlı kağıt
Genişce bir kap içinde elinizle incecik doğranan soğanları tuz ile iyice yumuşatın,soğana kıymayı, domatesi,pirinçi, ve diğer malzemeleri ilave ederek iyice karıştırın. Dolmalık aldığınız pırasaların beyaz kısımlarını 5-6 cm uzunluğunda kesin, 10 dk kadar sıcak su içinde bekletin, baş parmağınızla arkasından basarak içlerini tek tek çıkarın, hazır olan dolmalık harcı içlerine doldurun tencereye güzelce dizin. Üzerine erittiğiniz salçalı yağı dökün, dolmaların üzerine bir tabak, dolma kapağı veya yağlı kağıt ile kapatarak pişirin. Piştiği zaman üzerine salçalı yağ ve maydanoz ile süsleyerek yoğurt ile servis yapabilirsiniz.
Afiyet Şeker Olsun...
NOT:
* Pırasa çok vitaminli ve lezzetli bir sebzedir.
* Pırasanızı seçerken mutlaka biraz kalın olanlarını tercih edin. İnce pırasalardan yapmak çok zor olur.
* Pırasanın sadece beyaz bölümlerini kullanın.
* Dolmalık kıymalar biraz yağlı olmalıdır.Ben kuzu ve dana kıymasını karıştırarak kullanıyorum.
* Dolmanın suyunu ben en son koyarım,önce dolmaları ocağa koyarım kendi suyunu bıraktıktan sonra yavaş yavaş sıcak su ilave ederim.Dolma çok su ile pişmelidir.
* Dolma yaparken yağınızı bolca koyarsanız daha lezzetli olur.
* Dolmanın dibine yağlı kemik parçası koyarsanız daha lezzetli olur.
*Dolmalara sıvı yağ koymuyorum. Katı yağlar daha lezzetli yapıyor.
* Et,pirinç ve baharat miktarının tercihleri sizlere kalmıştır.
* Ben dolmaları bol yeşillikli ve baharatlı yapmayı seviyorum.
* Dolmalar pişerken mutlaka üzeri iyice kapatılmalıdır.
* Dolma kapağı, yemek tabağı veya yağlı kağıt ile iyice kapatılmalıdır.
* Dolmalara ben birazda sarımsak ilave ederim.
* Dolma piştikten sonra üzerine yağlı salça yapıp dökmek lezzeti artırır.
* Ben tencerenin dibinde yağı salça ile eritip üzerine dolmaları diziyorum.Lezzetini artırdığını biliyorum.
* Bazı yörelerde dolmanın kıymasını az koyup pirincini daha bol koyarlar, sizlerin tercihinize kalmıştır.Ben bazı dolma çeşitlerine göre miktarı değiştiririm.
* İsterseniz üzerine kuru nane, ezilmiş sarımsak ve limonu karıştırarak ta dökebilirsiniz.
* Dolma piştiği zaman mutlaka 30 dk. dinlenmeden servis yapmayın, dinlenmesini sağlayın dolma daha lezzetli olur.
* Ülkemizde her türlü sebzeyi sarmışlar ve doldurmuşlar Hepsinin lezzeti de çok leziz olmuştur.
HER İNSAN KENDİ AYAKLARI ÜZERİNDE MAÇ YAPAR
Tarsus’ta doğdum çocukluk, gençlik, olgunluk yıllarım Tarsus, Eskişehir, Trabzon, Çorum ve son durak olan Bursa'da geçti. Ailemde 3 nesil memur olmuş, 3 nesil de şehirler arası yolcukluklarda ve bütün şehirlerin arasında, bütün mutfakların, bütün kültürlerini öğrenerek geçirmiş hayatının büyük bölümünü. Ben emekli Fen Bilgisi ögretmeniyim, evli ve bir kız çocuk sahibiyim.
Salatalar, Ekmek çeşitleri ve yapımı, Kekler, Turşular, Dünya Mutfakları, Kreple Yapılan Yemekler, Pizzalar, Kutlamalar, Balık Takvimi, Mücver Tarifleri, İçeçekler, Gezilerim, Kuru Yufka ile Yapılan Börek ve Yemekler, Baklava Yufkası İle Yapılan Lezzetler, Tavuk Yemekleri, Osmanlı Mutfağı Yemekleri, Artan Yemekler Nasıl Değerlendirilir., Döndüm, Faydalı ve Tedavi Edici Gıdalar, ANA OCAĞI YEMEKLERİ
maltepe escort, kadıköy escort, anadolu yakası escort, ataşehir escort, pendik escort
Facebook : facebook.com/annemineli
Twitter : twitter.com/annemineli
Instagram : instagram.com/annemineli
Blogspot : annemineli.blogspot.com.tr
E-posta : zehrasener57@gmail.com
Tüm Hakları Saklıdır. Copyright © 2024 Annemineli
Sitemap | Tasarım : interbim.com