ANNEMİNELİ

en güzel yemekler annemin elinde başlar...

   

Artan Yemek Ve Malzemeleri Değerlendirme

Püf noktaları çok önemlidir.

Püf noktaları çok önemlidir.

Yapılışı

Artan mercimek yemeğinden, Mercimekli Börek
Evimizde her zaman artan yemekler olmuştur. Çevremizde sokak hayvanları yoksa, çöpe atmak hiç birimizin yapamadığı birşeydir. Bende rahmetli annemden öğrendiğim yöntemleri sizlerle paylaşmak istedim;
Artan yemeklerden değerlendirdiklerim genellikle pilavlar, makarnalar, patates yemeği, ekmek artıkları, börekler, sebze yemekleri, sebzelerden artanlar, bayatlayan kekler ve kurabiyeler...


Artan ekmekleri:
* Fırınlayıp robottan geçirip galeta unu yapılabilir.
* Islatıp una ilave ederseniz maya olarak kullanılır.
* Mayalı yaptığınız hamuru, çeşitli yerlerde kullanabilirsiniz. (dürüm ekmeği, pizza hamuru gibi)
* Ekmekleri küçük doğrayıp süt ve yumurta ile karıştırıp pizza tabanı yapabilirsiniz.
* Üzerine çeşitli malzemeler koyarak ızgara ekmek yapabilirsiniz.
* Küp küp doğrayıp, fırında veya yağda kızartarak çorbalarda kullanabilirsiniz.
* Yumurta, kıyma ve baharatla karışrırarak ekmek köftesi yapabilirsiniz.
* Ayrıca artan ekmeklerden ekmek tiridi, ekmek mantısı, ekmekle yapılan kanepeler, ekmek tatlısı gibi çeşitler yapılabilir.

Artan Pirinç Pilavı:
* Kadınbudu Köfte yapılır
* Çeşitli çorbalara konulabilir.
* Artan pilav, tam ocaktan ineceği zaman yeni pilavın üzerine yayılır ve altı kapatılır beraberce demlenir.
* Artan pirinç pilavını aynı yöntemle bulgur pilavına da ilave edebilirsiniz.
* Ispanakla veya kavrulmuş kıyma ile karıştırıp böreklere koyabilirsiniz.
* Pişerken içine pirinç koyulan yemeklere koyabilirsiniz (ıspanak, kapuska, pırasa,vb...)


Artan kabak dolması:
* Mücver yapabilirsiniz.
* İyice ezip börek içi yapabilirsiniz.

Artan patates yemeği:
* İçine bulgur atılıp pilav yapılır.
* Börek içi yapılır.

Artan nohut ve kuru fasulye yemeği:
*Kaynatıp içine bulgur atarsanız lezzetli bir pilav olur.

Artan makarna:
*Fırında fırın makarnaya çevrilir.
*Küçük küçük doğranıp yufkanın içine konulup börek yapılır.
*Küçük küçük doğranıp mercimek çorbasına konulur.
* Tavada ters yüz börek yapılır.

Artan mercimek yemeği:
* Süzerek böreklere koyabilirsiniz.
* Bulgur pilavına veya pirinç pilavına koyabilirsiniz.

Artan kekler:
* Yeniden fırınlanıp taze hale getirilebilir.
* Küçük parçalara bölünüp üzerine puding dökülebilir.
* Supların tabanına konulur (pastanelerde genelde öyle yapılırmış)

Tavuk ve Etlerin Yağı:
*Fırında pişen tavuk veya etlerin yağını ve suyunu süzdükten sonra çorba ve pilavlarda kullanılır.
*Bu suyu ve yağı difrizde dondurun olsun size tablet etsuyu

Artan Etler:
* Yeni yapılan pilava ilave edilir (etli pilav olur)
* Tavuk arttıysa, tavuk salatası yaparım.
* Artan etlerin üzerine yeni sos yapılıp fırınlanır.
* Böreklere iç harç yapılır.
* Çorbalara ince ince didilir.
* İçine garnitür karıştırılır ve değişik bir tat oluşur.
* Patlıcan beğendinin üstüne koyabilirsiniz.

Artan Lahanaları:
* Lahana salatası yapabilirsiniz.
* Lahana turşusu yapabilirsiniz.

Artan Zeytinler:
* Zeytinli kek
* Zeytinli pohaça
* Zeytinli ekmek
* Zeytin ezmesi yapılabilir
* Zeytin salatası

Artan elmalardan:
* Elmalı kek veya kurabiyeler
* Elma tatlısı
* Elma kompostası
* Elma püresi
* Elma reçeli veya marmaleti

Artan Hamsiler:
* Hamsi köftesi
* Hamsili ekmek
* Hamsi mücveri


Artan Peynirler:
* Peynir salatası
* Börek harçları

SAKINAN GÖZE ÇÖP BATAR

ZEHRA ANNE

 

Tarsus’ta doğdum çocukluk, gençlik, olgunluk yıllarım Tarsus, Eskişehir, Trabzon, Çorum ve son durak olan Bursa'da geçti. Ailemde 3 nesil memur olmuş, 3 nesil de şehirler arası yolcukluklarda ve bütün şehirlerin arasında, bütün mutfakların, bütün kültürlerini öğrenerek geçirmiş hayatının büyük bölümünü. Ben emekli Fen Bilgisi ögretmeniyim, evli ve bir kız çocuk sahibiyim.

İLETİŞİM

 

Facebook : facebook.com/annemineli

Twitter : twitter.com/annemineli

Instagram : instagram.com/annemineli

Blogspot : annemineli.blogspot.com.tr

 

E-posta : zehrasener57@gmail.com

Tüm Hakları Saklıdır. Copyright © 2019 Annemineli

Sitemap   |   Tasarım : interbim.com