Şekerlenmeyen reçel yapmak beceri ister.
Tatlımı tatlı, güzelmi güzel, kokulumu kokulu, renklimi renkli, kilerlerinizin, dolaplarımızın, kahvaltı sofralarımızın baş taçı REÇELLERİMİZ...
Günümüzde bütün meyvelerden reçel ve marmalet yapılabiliyor. Özellikle her mevsimde özel, tadına doyulmaz meyveleri korumak ve geçen bir mevsimin ürünlerinin keyfini sürdürebilmek için reçel yaparız. Kadınların en önemli marifetlerinden biridir reçel yapmak ve reçel yapamayan bayana iyi ev hanımı gözüyle bakmazmış eskilerimiz.
Sakın korkmayın bu söylediklerimin üzerinden yıllar geçti... Şimdi marketlerde en güzel raflarda reçeller endamla salınıyorlar. Yani reçel yapmaya artık gerek kalmadı ama bendeniz hala yapmaya devam ediyorum. Sizler yapmasanızda ben yine de reçel yapmanın püf noktalarını vereyim istiyorum belki bir gün birilerinin işine yarar....
PÜF NOKTALARI:
* Reçel yapmak, bazı meyve ve sebzelerin şekerli ve limonlu su içinde saklanması demektir.
* Öncelikle yapacağınız meyvelerin ve sebzelerin olgun, çürüksüz ve beresiz olması gerekir.
* Meyveler mevsiminde reçel için kullanılmalıdır.
* Reçel bütün veya parça meyvelerden yapılır,Marmelat ezme ve rende meyvelerden yapılır.
* Meyveler bol suda yıkanmalı ve ayıklanmalıdır.
* Meyvelerin çekirdekleri itina ile temizlenmelidir.
* Meyveler yıkandıktan sonra mutlaka ya şekere yatırmalı yada hemen pişirilmelidir.
* Bazı meyveler reçel yapılırken kirece koyularakta yapılabilir. (bal kabağı reçeli gibi)
* Reçele konan şeker meyvenin tatlılık durumuna göre hesap edilir.
* Çok tatlı meyvelerin 1 kilosuna 1 kilo şeker, Az tatlı meyvelerin 1 kilosuna 1,5 kilo şeker, Ekşi meyvenin 1 kilosuna 2 kilo şeker konulur.
*Reçellerde şeker oranı yüzde 60 civarındadır.
* Reçel ayrıca güneş ışığında bekletilerekte yapılabilir.
* Reçelin piştiğini anlamak için şerbeti baş parmağınızın tırnağına damlattığınızda tırnak üzerinde duruyorsa, reçel kıvamına gelmiş demektir.
* Reçelin piştiğini anlamak için bir başka yöntem de, kaynamakta olan reçelden bir kaşık alıp porselen bir tabağa yayın ve biraz soğuduktan sonra parmağınızla bastırarak ikiye ayırın. Eğer parmağınızın açtığı yol kapanıyorsa reçelin kıvamı gelmiş demektir.
* Reçeli ister soğuduğu zaman kavanozlara pay edin isterseniz sıcakken kavanozlara koyup sıcak sıcak kapağını kapatıp ters çevirerek soğumasını bekleyin.
* Reçellerinizi güneş görmeyen kiler veya dolaplarda saklayınız.
* Reçellerinizi tam kıvamında yapamazsanız, şekerlenir, küflenir, kararır veya sertleşebilir.
* Bu aksiliklerin nedeni genellikle az kaynatmak, az şeker koymak, kapaktan hava alması gibi nedenlerden olur.
* Reçel yaparken meyveler, yumuşak ve sert meyveler olmak üzere ikiye ayrılır.
-- Yumuşak meyve reçellerini iki yöntemle yapabiliriz;
a) Kıvamlı şurup hazırlanıp yumuşak meyveler ( vişne, çilek, vb...) şurubun içine atılır. Ocaktab ineceğine yakın içine 1/2 limon sıkılıp bir taşım daha kaynatılır.
b) Yumuşak meyveler bir kap içinde üzerine toz şeker konularak bir gece bekletilir. Ertesi gün hiç su koymadan, kendi suyuyla pişirilir ve olmasına yakın limon suyu koyup bir taşım daha kaynatılır
--Sert meyveler ise;
a) Sert meyveler biraz su içinde kaynatıldıktan sonra orta yumuşaklığa gelince şeker eklenip kaynatılır.
b) Ayva ve elma gibi bir başka şekliyle, Portakal ve Turunç gibi haşlanıp yumuşayan meyveler kıvamlı şuruba atılıp kaynatılır.
c) Reçeli kaynatırken ilk oluşan köpükler mutlaka bir kaşıkla alınmalıdır.
İÇİ KÖPEK, DIŞI İPEK
Tarsus’ta doğdum çocukluk, gençlik, olgunluk yıllarım Tarsus, Eskişehir, Trabzon, Çorum ve son durak olan Bursa'da geçti. Ailemde 3 nesil memur olmuş, 3 nesil de şehirler arası yolcukluklarda ve bütün şehirlerin arasında, bütün mutfakların, bütün kültürlerini öğrenerek geçirmiş hayatının büyük bölümünü. Ben emekli Fen Bilgisi ögretmeniyim, evli ve bir kız çocuk sahibiyim.
Salatalar, Ekmek çeşitleri ve yapımı, Kekler, Turşular, Dünya Mutfakları, Kreple Yapılan Yemekler, Pizzalar, Kutlamalar, Balık Takvimi, Mücver Tarifleri, İçeçekler, Gezilerim, Kuru Yufka ile Yapılan Börek ve Yemekler, Baklava Yufkası İle Yapılan Lezzetler, Tavuk Yemekleri, Osmanlı Mutfağı Yemekleri, Artan Yemekler Nasıl Değerlendirilir., Döndüm, Faydalı ve Tedavi Edici Gıdalar, ANA OCAĞI YEMEKLERİ
maltepe escort, kadıköy escort, anadolu yakası escort, ataşehir escort, pendik escort
Facebook : facebook.com/annemineli
Twitter : twitter.com/annemineli
Instagram : instagram.com/annemineli
Blogspot : annemineli.blogspot.com.tr
E-posta : zehrasener57@gmail.com
Tüm Hakları Saklıdır. Copyright © 2024 Annemineli
Sitemap | Tasarım : interbim.com