Bu damla sakızı muhteşem bir şey bence.Girdiği malzemeye inanılmaz bir tat ve aroma katıyor.
:250 gr. tereyağı, (bu kurabiyede kesinlikle kaliteli bir tereyağı kullanmalıyız,)
4 çorba kaşığı pudra şekeri
2 çorba kaşığı buğday veya mısır nişastası
Yaklaşık 2 ½ su bardağı un
1 çay kaşığı vanilya
2 çay kaşığı kabartma tozu
2 fincan dövülmüş fındık unu
2 diş dövülmüş sakız!!! Dişlerin her biri en fazla bir nohut büyüklüğünde – toz olarak da 2 minik çay kaşığını dolduracak kadar olabilir, sakız fazla gelirse veya raf ömrü geçmişse kurabiyenizi acılaştırabilir!!!
Üzerine dökmek üzere bir miktar daha pudra şekeri
Oda sıcaklığındaki tereyağını un ve pudra şekerini, sakızı, fındık tozunu ,kabartma tozu ve vanilyayı ister hamur yoğurucuda isterseniz bir tepsi içinde hamur haline getiriyoruz. Burada önerim sakızı bir havanda azıcık toz şekerle beraber döverek kullanmanız veya önceden bir süre derin dondurucuda bekletip sonra dövmeniz, çünkü o zaman sakızı kolayca toz haline getirebilirsiniz . Bu şekilde una ilave ettiğinizde sakız bütün hamura eşit olarak dağılacaktır.
Hamurdan ufak bir parçayı elimize alıp yuvarlıyoruz ve hamurun dağılmadan ve elimize yapışmadan şekillendiğine emin oluyoruz. Yarım saat kadar buzdolabında dinlenen hamurumuzu ceviz büyüklüğünde yuvarlaklar halinde şekillendiriyor ve yağlı kağıt serilmiş tepside önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında yaklaşık 15 dakika kadar pişiriyoruz. Bu arada kurabiyelerimizin üzeri hafifçe çatlayacak ancak renkleri kararmayacak.
Fırından çıkan sakızlı kurabiyelerimiz iyice ılındıktan sonra üzerlerine pudra şekeri serpeleyerek süslüyoruz. —
NOT:Hemen diyeceksiniz ki, “Sakızlı kurabiye niçin özellikle Çeşme’de yapılıyor ?” Çünkü bu kurabiyeyi diğerlerinden farklı kılan içine konan çok özel kokulu damla sakızıdır ve ülkemizde damla sakızı ağacı sadece Çeşme yarımadasında, Alaçatı bölgesinde bulunur. Çeşme’de *sakız ağacı yetiştiricileri de bu ürünü en güzel şekilde değerlendiriyorlar. Dünyanın her yerinde “ mastika” olarak bilinen sakızın kullanıldığı yerlere göz attığımızda, hamur işleri, reçel, tatlı, dondurma, lokum, şekerlemeler, likör ve başka alkollü içkiler ve bazı balık yemeklerinin tariflerinde sakıza rastlıyoruz. Eskiler içme suyunun içine bir parça damla sakızı atıp bekletirlermiş ki suyun tadı ve kokusu güzel olsun. Şimdilerde Türk Kahvesinin bile sakız aromalısı bulunuyor.
Benzer iklim ve toprak Ege Denizinde yine İzmir açıklarındaki Sakız adasında bulunuyor ve dünyada en fazla ve en kaliteli sakız üretimi de orada yapılıyor.
Bu yıl yolumuz yine Çeşme’ye düşünce, yerinden gerçek damla sakızı almayı tercih ettim ve tatil dönüşü size bu güzel kurabiyeyi tarif etmek için kolları sıvadım. İlk bakışta bildiğimiz un kurabiyesi gibi görünse de oldukça farklı bir lezzeti var. Çeşme ve Alaçatı’da bu işi yıllardır yapan eski ustalar var. Bu tarif de onlardan birinin.
Bir insanın eğer kendi ruhu özgür değilse, tüm dünya özgür olsa ne olur? George Santayana
Tarsus’ta doğdum çocukluk, gençlik, olgunluk yıllarım Tarsus, Eskişehir, Trabzon, Çorum ve son durak olan Bursa'da geçti. Ailemde 3 nesil memur olmuş, 3 nesil de şehirler arası yolcukluklarda ve bütün şehirlerin arasında, bütün mutfakların, bütün kültürlerini öğrenerek geçirmiş hayatının büyük bölümünü. Ben emekli Fen Bilgisi ögretmeniyim, evli ve bir kız çocuk sahibiyim.
Salatalar, Ekmek çeşitleri ve yapımı, Kekler, Turşular, Dünya Mutfakları, Kreple Yapılan Yemekler, Pizzalar, Kutlamalar, Balık Takvimi, Mücver Tarifleri, İçeçekler, Gezilerim, Kuru Yufka ile Yapılan Börek ve Yemekler, Baklava Yufkası İle Yapılan Lezzetler, Tavuk Yemekleri, Osmanlı Mutfağı Yemekleri, Artan Yemekler Nasıl Değerlendirilir., Döndüm, Faydalı ve Tedavi Edici Gıdalar, ANA OCAĞI YEMEKLERİ
maltepe escort, kadıköy escort, anadolu yakası escort, ataşehir escort, pendik escort
Facebook : facebook.com/annemineli
Twitter : twitter.com/annemineli
Instagram : instagram.com/annemineli
Blogspot : annemineli.blogspot.com.tr
E-posta : zehrasener57@gmail.com
Tüm Hakları Saklıdır. Copyright © 2024 Annemineli
Sitemap | Tasarım : interbim.com