ANNEMİNELİ

en güzel yemekler annemin elinde başlar...

   

Mercimekli Köfte

Bulgur ve Mercimek birleşti köfte oldu.

Bulgur ve Mercimek birleşti köfte oldu.

Malzemeler

* 2 su bardağı kırmızı mercimek
* 1 su bardağı köftelik bulgur veya simit bulgur
* 2,5 su bardağı su
* 1 büyük kuru soğan
* 1 çay bardağı sıvı yağ
* 1 limonun suyu
* 1 yemek kaşığı domates salçası
* 1 yemek kaşığı acı biber salçası
* 1 küçük domates rendesi
* 2-3 diş dövülmüş sarımsak
* 1 demet ince kıyılmış yeşil soğan
* 1 demet kıyılmış maydanoz
* 1/2 taze nane(tercihe göre)
* Karabiber, pul biber , kimyon
* Tuz

Yapılışı

****Mercimekli köfteyi iki şekilde yapıyorum****


Yapılışı:
1. şekil :
* Büyükçe bir tencere içinde soğanları salça ile yağ içinde iyice kavurun
* Tencereye sırayla
* Mercimekler yıkayın,tuzu ve suyu ilave edin.
* Ocağın üzerinde suyunu çekene kadar mercimeği pişirin
* Suyu az gelirse üzerine sıcak su ilave edin.
* Mercimek soğan ve yağla pişince üzerine baharatları koyun.
* Kapağını kapatın soğumasını bekleyin.
*Daha sonra geniş bir kapta yeşillikleri ,limonu ve domates rendesi ,sarımsağı ilave edin yoğurun.
* Elle sıkılarak şekil verin.
* Turşu ve marulla servis yapın.
*Afiyet Olsun...


2. şekil:
* Mercimekleri su ile ocakta ezilene kadar iyice pişirin.
* Geniş bir kapta bulgurun üstüne dökün kapağı kapatın.
* Şişmesini bekleyin
*.Diğer tarafta yağ içinde soğanları iyice kavurun
* Şişen bulgurun üzerine yağlı soğanı dökün.
* Ellerinizle iyice yoğurun
* Sakız gibi olunca içine kalan bütün malzemeleri ilave edin
* El ile sıkarak şekil verin.
* Turşu ve marulla servis yapılır.
* Afiyet Olsun...



NOT:

* Her iki şekilde de mercimeklerin iyice pişmesi gerekir.
* Yağının bol olması gerekir.Bulgur çok yağı sever ve çok çeker.
* Tarifteki bütün malzemeler tercihinize göre azaltıp çoğaltabilirsiniz.
* Doğu Anadolu da köftelik bulgurun incesi olan simit ile de yapılabilir.
* Mercimek kırmızı yerine sarıda olabilir.
* Bazı yerlerde yeşil mercimekle de bu köfteyi yapıyorlar.
* Sarımsak mercimekli köfteye konmayabilir.Ben yakıştırıyorum.
* Bulgurun çok çeşitli köfteleri ve yemekleri mevcuttur
* Biber salçasını domates salçası ile karıştırarak koyarsanız daha lezzetli oluyor.
*Mercimekli köfte çok iyi yoğrulmalıdır
* Mercimekli köfte çok iyi yoğrulmalıdır
* Çok lezzetli bir bulgur köftesidir.,
* Tuzu,baharatı ve yağ miktarları size kalmıştır.
* İçine koyacağınız yeşillik çeşitleri zevkinize kalmıştır.
* İstediğiniz yöntemle yapabilirsiniz.
* Mercimekli köfte çok iyi yoğrulmalıdır
* Çok lezzetli bir bulgur köftesidir.,
* Tuzu,baharatı ve yağ miktarları size kalmıştır.
* İçine koyacağınız yeşillik çeşitleri zevkinize kalmıştır.
* İstediğiniz yöntemle yapabilirsiniz.

NAMERT SOFRASINA, MERT GİDİLMEZ.

SON BAKILAN TARİFLER

Mercimekli Köfte

ZEHRA ANNE

 

Tarsus’ta doğdum çocukluk, gençlik, olgunluk yıllarım Tarsus, Eskişehir, Trabzon, Çorum ve son durak olan Bursa'da geçti. Ailemde 3 nesil memur olmuş, 3 nesil de şehirler arası yolcukluklarda ve bütün şehirlerin arasında, bütün mutfakların, bütün kültürlerini öğrenerek geçirmiş hayatının büyük bölümünü. Ben emekli Fen Bilgisi ögretmeniyim, evli ve bir kız çocuk sahibiyim.

İLETİŞİM

 

Facebook : facebook.com/annemineli

Twitter : twitter.com/annemineli

Instagram : instagram.com/annemineli

Blogspot : annemineli.blogspot.com.tr

 

E-posta : zehrasener57@gmail.com

Tüm Hakları Saklıdır. Copyright © 2018 Annemineli

Sitemap   |   Tasarım : interbim.com