28 Mar 2017, Salı
Kavala’dan Edirne’ye, Edirne’den tüm Türkiye’ye yayılmış muhteşem bir tat, Kavala Kurabiyesi… Adını Yunanistan ve Balkanlar’ın en önemli şehirlerinden biri; yani Kavala’dan alan bu kurabiye, Türk mutfağına Osmanlılardan miras kalan bir lezzet! Mübadele döneminde bir liman kenti olan Kavala’dan, Trakya’ya geçen göçmenler sayesinde yayılmış ve kısa sürede herkes tarafından sevilmiştir. Yıllara meydan okuyan, tadı aklımızdan düşmeyen lezzet Kavala Kurabiyesi, asırlardır pek çok insanın damağını şenlendirmekte… Yunanistan’ın Kavala kentinde yapılan bu kurabiye; badem, un ve pudra şekerinin mükemmel bir birleşimidir. Peki Kavala Kurabiyesi nereden gelmektedir derseniz, gelin bir bakalım…Kavala şehri şu anda Yunanistan topraklarında bulunan bir sahil kentidir… 1387’den 1912’ye kadar bir Osmanlı toprağı olan Kavala, Balkanlar ve Osmanlı toprakları açısından önemli bir yere sahipti. Orta Çağ surlarıyla kaplı Kavala, kendine özgü mimarisi ve Kanuni’nin yaptırdığı su kemerleri ile önemini arttırmıştır. Bu şehirde yapılan Kavala Kurabiyesi ise Osmanlı mutfağına ait geleneksel bir lezzettir. Osmanlı’nın mirasçısı Türk mutfağına kalan bu eşsiz lezzet, halen Kavala’da yapılmaktadır. Türkiye’ye Osmanlı toprakları dağıldıktan sonra mübadele döneminde gelen Kavalalılar ise, bu geleneksel lezzeti yaşatmış ve atalarının marifetlerini göstermeye devam etmişlerdir. Kapalı bir kutuda haftalarca taze kalan Kavala kurabiyesini özellikle Edirne’de yiyebilirsiniz. Aslanzade ve Keçicizade’nin büyük bir ustalıkla yaptığı kurabiyenin farkını, ağzınıza attığınız anda fark edeceksiniz. Yemeye başladığınız andan itibaren ağızda dağılan, damak çatlatan bu lezzet ancak maharetli ustaların elinden çıkabilir…Adı değişik coğrafyalarda Edirne Kurabiyesi, Un Kurabiyesi, Damat Kurabiyesi olarak adlandırılsa da bu kurabiyenin asıl adı Kavala Kurabiyesi’dir. Bu kadar güzel bir tada ve kıvama sahip olan Kavala Kurabiyesi’nin lezzetinin sırrı, kavrulmuş bademdir… İçerisine zaman zaman bal ve tahinin de konulduğu kurabiyenin tarifi değişiklik göstermektedir. Hamuru ay şeklinde kesilerek pişirilen, ardından pudra şekeri ile beyaz bir büyü yapılan Kavala Kurabiyesi, tadına doyum olmaz bir lezzet! Eğer siz de damağınıza düşkünseniz, bu kurabiyeyi Türk kahvesi ya da süt eşliğinde denemenizi tavsiye ederiz.
Tarsus’ta doğdum çocukluk, gençlik, olgunluk yıllarım Tarsus, Eskişehir, Trabzon, Çorum ve son durak olan Bursa'da geçti. Ailemde 3 nesil memur olmuş, 3 nesil de şehirler arası yolcukluklarda ve bütün şehirlerin arasında, bütün mutfakların, bütün kültürlerini öğrenerek geçirmiş hayatının büyük bölümünü. Ben emekli Fen Bilgisi ögretmeniyim, evli ve bir kız çocuk sahibiyim.
Salatalar, Ekmek çeşitleri ve yapımı, Kekler, Turşular, Dünya Mutfakları, Kreple Yapılan Yemekler, Pizzalar, Kutlamalar, Balık Takvimi, Mücver Tarifleri, İçeçekler, Gezilerim, Kuru Yufka ile Yapılan Börek ve Yemekler, Baklava Yufkası İle Yapılan Lezzetler, Tavuk Yemekleri, Osmanlı Mutfağı Yemekleri, Artan Yemekler Nasıl Değerlendirilir., Döndüm, Faydalı ve Tedavi Edici Gıdalar, ANA OCAĞI YEMEKLERİ
maltepe escort, kadıköy escort, anadolu yakası escort, ataşehir escort, pendik escort
Facebook : facebook.com/annemineli
Twitter : twitter.com/annemineli
Instagram : instagram.com/annemineli
Blogspot : annemineli.blogspot.com.tr
E-posta : zehrasener57@gmail.com
Tüm Hakları Saklıdır. Copyright © 2024 Annemineli
Sitemap | Tasarım : interbim.com