27 Mar 2017, Pazartesi
Keşkek, Ege’nin en meşhur yemeğinden biridir. Özellikle köylerde ve kasabalarda büyük kazanların içerisinde pişirilen keşkeğin tadı hiçbir yerde yoktur. Düğünlerde ve bayramlarda yapılan keşkek yörelere göre yapılışları farklılık göstermektedir. Ancak keşkeğin temel maddesi yarma buğday ve ettir. Tabi unutulması gerekir ki bir diğer önemli maddesi de zeytinyağı koyulmasıdır. Düğünden ya da bayramdan bir gece önce ıslatılan buğday, sabahtan büyük kazanlar içerisinde kaynatılmaya başlar. Kaynatılan buğdaylar ve etler büyük kazanlar içerisine alınıp, tokmaklar yardımıyla kazanın içine vurarak malzemelerin iyice erimesi sağlanır. Yapılan bu işleme keşkek dövme denir. Geleneksel olarak yapılan keşkek, imece usulüyle dövülerek yapılır. Yorucu bir iş olan keşkek dövme işlemi sonucunda buğday ve etler eriyerek birbirleriyle özleşirler. Et, tahıllarla iç içe geçer ve adeta eriyerek kaybolur. Keşkek, ne kadar uzun süre ve kuvvetli şekilde dövülürse o kadar lezzetli olur. Çok iyi dövülmüş keşkeğe ”sakız gibi keşkek” denilir. Lifleri iyi ayrılmış etin buğday özüyle birleştiği, bulamaç gibi olmayan ama kaşıkla tabaktan çekince uzayan bir keşkek, gerçekten de sakız gibi uzar. Teknolojinin gelişmesiyle, günümüzde keşkek dövme makinaları üretilmiştir. Ancak geleneksel yöntemlerle dövme işlemleri halen daha makbul sayılmakta. Bu yüzden köylerde halen daha geleneksel yöntem olan tokmak ile dövme yapılır. Büyük kazanların içerisinde ve odun ateşinde pişirilir. Genellikle dana etiyle yapılsa da tavuk etiyle de yapan vardır. Hatta bazı köylerde soğan da koyulur. Genellikle kemikli dana etinden yapılan keşkeğin üzerine, kırmızı biber ve zeytinyağından hazırlanan sos ile servis edilir. Aynı zamanda da, keşkeğin üzerine etli nohut dökülerek de servis edilmektedir. Tamamen damak zevkine göre değişkenlik gösterir.
Ege Usulü Keşkeğin Püf Noktaları
Tarsus’ta doğdum çocukluk, gençlik, olgunluk yıllarım Tarsus, Eskişehir, Trabzon, Çorum ve son durak olan Bursa'da geçti. Ailemde 3 nesil memur olmuş, 3 nesil de şehirler arası yolcukluklarda ve bütün şehirlerin arasında, bütün mutfakların, bütün kültürlerini öğrenerek geçirmiş hayatının büyük bölümünü. Ben emekli Fen Bilgisi ögretmeniyim, evli ve bir kız çocuk sahibiyim.
Salatalar, Ekmek çeşitleri ve yapımı, Kekler, Turşular, Dünya Mutfakları, Kreple Yapılan Yemekler, Pizzalar, Kutlamalar, Balık Takvimi, Mücver Tarifleri, İçeçekler, Gezilerim, Kuru Yufka ile Yapılan Börek ve Yemekler, Baklava Yufkası İle Yapılan Lezzetler, Tavuk Yemekleri, Osmanlı Mutfağı Yemekleri, Artan Yemekler Nasıl Değerlendirilir., Döndüm, Faydalı ve Tedavi Edici Gıdalar, ANA OCAĞI YEMEKLERİ
maltepe escort, kadıköy escort, anadolu yakası escort, ataşehir escort, pendik escort
Facebook : facebook.com/annemineli
Twitter : twitter.com/annemineli
Instagram : instagram.com/annemineli
Blogspot : annemineli.blogspot.com.tr
E-posta : zehrasener57@gmail.com
Tüm Hakları Saklıdır. Copyright © 2024 Annemineli
Sitemap | Tasarım : interbim.com